Dulićeva pretnja ili poziv strankama da se  dogovore

Izvor: Politika, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulićeva pretnja ili poziv strankama da se dogovore

Šefovi poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Srbije dogovorili su se juče o izboru nove republičke izborne komisije, ali, to sudeći bar po izjavama stranačkih predstavnika, nikako ne znači da su i blizu dogovora o datumu raspisivanja predsedničkih i lokalnih izbora. Najava predsednika parlamenta Olivera Dulića da će predsedničke izbore raspisati u roku određenom Ustavnim zakonom, odnosno do 31. decembra, nije naišla na odobravanje DSS-a, ali ni dela opozicije koji smatra da je rešavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << statusa Kosova i Metohije sada najvažnije. Dulić je Televiziji B92 izjavio da je "Ustavni zakon po pitanju raspisivanja izbora jasan". – Ne mogu da dozvolim presedan i pravljenje političkog dogovora o tome da li će se poštovati zakon. Ili će zakon biti poštovan, ili će biti promenjen, za šta je potrebna dvotrećinska većina poslanika – rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Pre raspisivanja izbora, skupština mora da usvoji zakone o predsedniku, vojsci, odbrani i diplomatiji, što je po Dulićevom mišljenju moguće učiniti ukoliko se predlozi ovih zakona do novembra nađu pred poslanicima Skupštine Srbije.

Komentarišući Dulićevu najavu, Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS u Skupštini Srbije, kaže za "Politiku" da ova stranka neće odstupiti od stava da izbori treba da sačekaju završetak "bar prve runde" pregovora o statusu Kosova.

– Nemoguće je zamisliti predizbornu kampanju u trenutku kada se rešava tako važno pitanje po jednu državu. Izbori će biti raspisani nakon postizanja saglasnosti političkih stranaka, a ne po nečijem ličnom nahođenju – rekao je Aligrudić i dodao da najava predsednika Skupštine ne zavređuje pažnju.

– Isto je i sa stavom o neophodnosti promene Ustavnog zakona, koji pravnici različito tumače – rekao je naš sagovornik i objasnio da se u vladajućoj koaliciji ne vode pregovori o izmeni ovog zakona.

A Srpska radikalna stranka će Duliću, posle njegove izjave, uputiti otvoreno pismo u kome će tražiti da se otklone sve nedoumice o raspisivanju predsedničkih i lokalnih izbora. Radikali smatraju da Dulić nije ovlašćen da raspisuje izbore, ako se za njih nisu stekli uslovi, ali i da bi trebalo da znaju da li će izbori biti raspisani kako bi se za njih što bolje pripremili. Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović rekao je za naš list da je nemoguće reći da li će ova stranka podržati predloge zakona koje je potrebno usvojiti da bi predsednički izbori bili raspisani do Nove godine.

– To je hipotetičko pitanje, jer SRS, kao opoziciona stranka, nije tu da podrži bilo koga već da svojim amandmanima pokuša da poboljša te predloge, pa tek ako uspe u tome da glasa za njih – rekao je Todorović. On smatra da se vladajuća koalicija što se tiče raspisivanja izbora rukovodi "principom korisnosti".

– Stranke na vlasti ključna pitanja rešavaju tako da budu korisna po njih, a ne po državu. Srbija se već nalazi u neustavnom stanju zbog nedonošenja zakona predviđenih Ustavnim zakonom, što bi moglo da se prevaziđe njegovom izmenom i određivanjem novih rokova za raspisivanje izbora – kazao je Todorović, ali i potvrdio da razgovora o eventualnoj promeni ovog zakona nije bilo. Potpredsednik SRS-a negira da je u ovoj stranci došlo do zaokreta stava po pitanju datuma raspisivanja predsedničkih izbora budući da je gledište vrha ove stranke proteklih nedelja bilo da bi ih trebalo raspisati tek po okončanju pregovora o statusu Kosova. "Da me sada pitate da li su izbori važniji od rešavanja statusa Kosova i Metohije, rekao bih da je Kosovo prioritet. SRS je jednostavno spremna na izbore kad god ih vladajuća koalicija raspiše – kazao je Todorović.

Prema mišljenju Zorana Stojiljkovića, profesora na Fakultetu političkih nauka, Dulićeva najava jeste "legalna i legitimna" budući da je saglasnošću političke volje stranaka vladajuće koalicije to moguće izvesti.

– Politička volja je čudo jer se, kao nebrojeno puta do sada, može dogoditi da se naizgled nepomirljivi stavovi usaglase preko noći. Ukoliko do dogovora ne dođe, Srbija bi stupila na opasno tlo političkog voluntarizma i oportunizma – kazao je Stojiljković, i dodao da je najmanje realno očekivati da će doći do izmene Ustavnog zakona.

– Dulićevu najavu ne treba shvatiti kao pretnju da će izbori biti raspisani ukoliko ne dođe do dogovora, već upravo kao poziv da do dogovora dođe – rekao je Stojiljković.

Sa druge strane, ukoliko bi se stranke vladajuće koalicije saglasile da raspišu izbore do kraja godine bez donošenja zakona o lokalnim izborima i o izboru predsednika koje Ustavni zakon predviđa morale bi da se oslone na proceduru iz zakona koji su još na snazi. Po važećem Zakonu o izboru predsednika republike, predviđeno je da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 ni više od 90 dana. Prema Zakonu o lokalnim izborima, od dana raspisivanja izbora za odbornike i predsednike opština, odnosno gradonačelnike, do dana njihovog održavanja, ne može proteći manje od 30, ni više od 60 dana.

--------------------------------------------------------------------------

SVM: Odlaganje izbora realno

Savez vojvođanskih Mađara spreman je i da podrži promene Ustavnog zakona – izjavio je Tanjugu predsednik SVM Ištvan Pastor. On je ocenio da je realno očekivati odlaganje izbora, kao i da rokovi predviđeni Ustavnim zakonom teško mogu biti ispoštovani, jer oko sadržine izbornih zakona koje je potrebno doneti ne postoji politički dogovor. Pastor smatra da će lokalni i pokrajinski izbori biti održani na proleće, a nakon njih, krajem leta ili na jesen 2008. godine, izbori za predsednika Srbije.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.