Dulić: Saradnja u ekologiji

Izvor: B92, 08.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Saradnja u ekologiji

Oliver Dulić (Beta)

Beograd -- Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je intenziviranje regionalne saradnje u oblasti zaštite životne sredine.

"Već sledećeg petka imamo regionalni skup ministara životne sredine u Sarajevu gde ćemo imati bilateralne susrete sa drugim ministrima", rekao je Dulić u telefonskoj izjavi agenciji Beta posle današnjeg susreta u Zagrebu sa hrvatskom koleginicom Marinom Matulović-Dropulić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ističući da zaštita životne sredine ne poznaje granice, Dulić je naveo da će na tom skupu biti reči o unapređenju odnosa u regionu i implementaciji potpisanih protokola u toj oblasti.

Dodao je da će tema skupa biti i unapređenje regionalnog centra za klimatske promene koji je postavljen u Beogradu prošle godine i koji bi trebalo da "doživi svoju punu afirmaciju ove godine upravo aktivnim razgovorima koje ćemo imati sa našim kolegama".

Dulić je juče u prvom zvaničnom susretu sa hrvatskom koleginicom Marinom Matulović-Dropulić razgovarao o iskustvu Hrvatske u procesu evopskih integracija kada je reč o ekologiji.

Dulić je istakao da je susret sa hrvatskom koleginicom još jedna potvrda da "nije moguće biti dobar Evropljanin a loš sused" i da je svaka vrsta razmena informacija, iskustava i svaki susret političara na vrhu povod za podsećanje na zajedničku posvećenost EU i regionalnoj saradnji.

"Od hrvatskih kolega smo dobili kompletna i gotova rešenja kako zakona tako i podzakonskih akata, platformi za pregovore i mislim da ćemo uspeti da koristeći to iskustvo uštedimo mnogo novca i vremena za našu zemlju", rekao je Dulić.

On je naveo da će zahvaljujući tome kao i drugim kontaktima u budućnosti Srbija ubrzati proces približavanja EU u oblasti životne sredine i prostorog planiranja.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je u oblasti građevine uspela da ubrza proces izdavanja dozvola, reši problem legalizacije bespravnih objekata i donese neophodna akta koja su uredila oblast građevine.

"Što se tiče procesa upravljanja otpadom, Hrvatska je u proteklih nekoliko godina uspela da napravi veliki iskorak u tom pravcu i da u potpunosti uspostavi sistem reciklaže i prikupljanja otpada" rekao je Dulić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.