Dulić: Rezolucija o Kosmetu do petka

Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Rezolucija o Kosmetu do petka

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić najavio je juče da će sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o Kosovu i Metohiji zakazati za petak, 28. decembar, u 12 sati. "Razgovarao sam sa ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodanom Samardžićem, koji će od ponedeljka početi usaglašavanje teksta rezolucije sa šefovima poslaničkih grupa i to bi trebalo da bude poslednja sednica u ovom jesenjem, redovnom zasedanju", rekao je predsednik Skupštine.

Većina predstavnika parlamentarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stranaka složila se da nova rezolucija Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji treba da definiše buduće poteze države, insistira na očuvanju suvereniteta i da se oko njenog sadržaja postigne što veći stepen saglasnosti.

Zajednički interes

Portparol Demokratske stranke Jelena Marković izjavila je da bi nova skupštinska rezolucija o Kosovu i Metohiji trebalo da definiše dalji tok pregovaračkog procesa za koji se Srbija zalaže, kao i dalje nastupe državnog pregovaračkog tima.

"Očekujem da ćemo postići potpuni konsenzus, kao i u slučaju prethodnih rezolucija, jer oko tog pitanja svi imamo zajednički interes i ciljeve", izjavila je portparolka DS-a.

Poslanik G17 plus Željko Ivanji kaže da bi rezolucija trebalo da sadrži odredbu po kojoj bi pravno ništavim bio proglašen svaki akt donet mimo Saveta bezbednosti UN, kao što je jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova od bilo koje države. Iznoseći stav svoje stranke o elementima koje bi rezolucija trebalo da sadrži, Ivanji je naveo da bi trebalo precizirati da država, radi odbrane teritorijalnog integriteta, suvereniteta i međunarodnog prava, neće koristiti silu, već samo i isključivo diplomatska sredstva.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da rezolucija o Kosovu i Metohiji, koju bi Skupština Srbije trebalo da usvoji, apsolutno mora sadržati političku i diplomatsku odbranu suvereniteta Srbije.

Vrhunac neodgovornosti

On je dodao da rezolucija mora "da ide toliko daleko koliko sada idu Evropska unija i Albanci na Kosovu i Metohiji". "Dakle, ako oni idu do kraja u nezavisnost, mi rezolucijom moramo da kažemo šta će biti ako do toga i dođe", naglasio je Nikolić.

"Najjači argument te rezolucije biće ako bude doneta što većim brojem glasova i ako bude postignut konsenzus oko sadržaja", rekao je zamenik predsednika poslaničke grupe SPS-a Žarko Obradović.

Poslanik sa liste LDP-a Vladan Batić ocenio je da je vrhunac neodgovornosti to što pregovarački tim nije dostavio izveštaj parlamentu, kao i to što više od mesec dana nije zasedao skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju.

"Plašim se da će i ta nova sednica i rezolucija biti još jedna demonstracija prkosa, inata i nedostatka državničke odgovornosti", rekao je Batić.

Sednica Skupštine posvećena Kosovu biće održana u Domu Narodne skupštine. Dulić je rekao da se nada da će Vlada Srbije u ponedeljak u skupštinsku proceduru uputiti potrebne zakone za raspisivanje lokalnih izbora o kojima bi Skupština, najverovatnije, raspravljala u sredu i četvrtak.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.