Dulić: Dobra vest za Srbiju

Izvor: B92, 27.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Dobra vest za Srbiju

Beograd -- Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić ocenio da je dobra vest za Srbiju spremnost Belgije i Holandije da daju saglasnost za potpisivanje SSP i pre opštih izbora 11. maja.

"To je dobra vest za Srbiju, ukoliko se to bude i dogodilo i ukoliko Srbija može da raspolaže prednostima tog sporazuma odmah", rekao je Dulić. "To će omogućiti Srbiji i njenim građanima da u vremenu koje je pred nama osete pozitivne posledice približavanja Evropskoj uniji", rekao je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamenta.

On je rekao da će time Srbiji biti otvorena vrata za jačanje institucija, jačanje srpske ekonomije, otvaranje novih radnih mesta, rešavanje socijalnih problema, kao i ispunjenje svih očekivanja i ubrzavanja daljih procesa evropskih integracija.

Prema Dulićevim rečima, to će značiti i da će Srbija potpisivanjen SS P postati pridružen član EU i da će u budućnosti ispunjavanjem preuzetih obaveza i menjanjem društva omogućiti odbranu svih nacionalnih interesa, očuvanja dostojanstva, teritorijalnog integriteta Srbije i boljitka za sve njene građane.

"Saradnja sa Haškim tribunalom je bila i ostala ne samo naša međunarodna obaveza, nego i obaveza poštovanje srpskih zakona, ali pre svega poštovanja prema porodicama žrtava i stavljanje tačke na ružnu prošlost devedesetih godina", poručio je predsednik parlamenta.

Podsetimo, B92 saznaje da dve zemlje, koje su potpisivanje Sporazuma sa EU uslovljavale punom saradnjom sa Tribonalom, nemaju ništa protiv da do toga dođe, ali pod uslovom da Srbija ne koristi sve pogodnosti SSP-a dok ne ostvari punu saradnju s Hagom.

"Samo da ne bude prazno obećanje"

Jelica Minić iz Evropskog pokreta kaže da je zaokretu u stavovima Belgije i Holandije dobra vest, ali da bi kredibilitet Evropske unije u Srbiji bio narušen ako se sve završilo samo na obećanjima.

"Po mom mišljenju najvažnije je da permanentno traje proces približavanja Evropskoj uniji, da više nemamo prekide, pauze, ugrožavanje samog procesa. Ako se to ovim potpisivanjem bude ostvarilo, onda to zaista ima svrhe", rekla je Minićeva.

Međutim, ona kaže da je teško procenjivati kolike su šanse da potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dođe pre izbora, jer su slična obećanja stizala i pred predsedničke.

"Postoji uvek određena rezerva. Ukoliko bi se ponovo desilo da Evropska unija da čvrste indikacije da može doći do potpisivanja sporazuma, pa se to opet ne desi, onda to ozbiljno ugrožava kredibilitet Evropske unije u Srbiji. Zato moram da verujem da ovog puta EU ipak ima ozbiljne namere", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.