Dulić: Aktivna uloga Srbije na skupu u Kopenhagenu

Izvor: Blic, Tanjug, 20.Nov.2009, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Aktivna uloga Srbije na skupu u Kopenhagenu

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je juče da će Srbija aktivno učestvovati na predstojećem samitu o klimatskim promenama u Kopenhagenu i da će preuzeti sve obaveze koje tamo budu dogovorene.

Dulić je na konferenciji u Vladi Srbije kazao da je postignut dogovor da zemlje jugoistočne Evrope zajednički nastupe na samitu koji se održava od 11. do 18. decembra u Kopenhagenu.

- Srbija je aktivna u borbi protiv klimatskih promena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ona je regionalni stub u toj borbi. Spremni smo da preuzmemo sve obaveze koje budu dogovorene, ali insistiramo da se za to opredeli određena finansijska pomoć - rekao je Dulić.

On je kazao da će delegaciju Srbije u Kopenhagenu predvoditi premijer Mirko Cvetković i da će sledeće srede biti precizirana pregovaračka pozicija Srbije i lista učesnika.

Izaslanik Generalnog sekretara UN za klimatske promene Srđan Kerim kazao je da Vlada Srbije ulaže velike napore kako bi sastanak u Kopenhagenu bio uspešan i odao priznanje srpskim vlastima na tome što doprinose afirmaciji principa svetske organizacije.

Podsećajući na to da je juče obeležen Svetski dan deteta, on je kazao da bi osnovna poruka iz Kopenhagena trebalo da bude da su svi dužni da deci ostave planetu u takvom stanju kako bi ona mogla na njoj da žive.

Kerim je izrazio očekivanje da će biti postignut sporazum o redukciji štetnih gasova za 50 odsto i o tome da se ne dozvoli da se temperatura na Zemlji poveća više od jedan do dva odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.