Dulić: 126 potpisa, pa ostavka

Izvor: B92, 06.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: 126 potpisa, pa ostavka

Beograd -- Ako stigne 126 potpisa poslanika za moju smenu, odmah ću podneti ostavku, poručio je predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić.

"Nema razloga da se ulazi u bilo kakvu raspravu, pošto bi to značilo da nemam poverenje većine poslanika u parlamentu", rekao je Dulić u intervjuu današnjim Večernjim novostima.

Ako među tih 126 potpisa budu i potpisi poslanika DSS-a, odnosno iz većine koja je izabrala i mene, ali i premijera Vojislava Koštunicu, to će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << značiti da imamo novu parlamentarnu većinu i da ćemo imati novu vladu Srbije, smatra Dulić.

"Ako mene smene, ubrzo smena i Koštunice"

Oliver Dulić izjavio je večeras, u intervjuu gledalaca na Studiju B, da je on, kao i premijer Vojislav Koštunica, izabran istom većinom u parlamentu i da će, ako on bude smenjen, ubrzo to biti slučaj i sa Koštunicom.

On je podsetio da Demokratska stranka nema načina da sruši ovu vladu, osim u parlamentu, jer i ako bi svi ministri iz DS podneli ostavke, premijer u skupštini može da traži rekonstrukciju vlade.

Dulić je rekao da ministri iz DS mogu da traže da premijer podnese ostavku, ali Koštunica onda može da prekine sednicu, a treći način je da sam premijer podnese ostavku.

Upitan da li će DSS i radikali formirati novu vladu, Dulić je odgovorio da pretpostavlja da će ta nova skupštinska većina izglasati i novu vladu.

On je negirao da bi njegova smena označila pad Vlade.

"Neću ja biti razlog za pad Vlade. Pravi razlog biće da je DSS odustao od ključnih principa na kojima je formirana ta vlada, a to su nastavak evropskih integracija i borba za Kosovo i Metohiju. To bi bila kardinalna promena spoljne politike", smatra Dulić.

On očekuje da će se Vlada Srbije izjasniti o rezoluciji o Kosovu koju predlažu radikali.

"Ako (Vlada) pošalje svoje mišljenje, parlament će u petak zasedati", dodao je Dulić.

On je rekao da je, ukoliko institucije ne mogu da nađu izlaz, jedna od ideja da pitamo građane da li su za priključenje Srbije EU ili ne.

"Smatram da je referendum dobar predlog, a da bi građani, kao na predsedničkim izborima, potvrdili da su za EU, a ne za izolaciju", kazao je Dulić.

"Svi treba da sednemo za sto da pokušamo da nađemo izlaz iz ove situacije, da bi država odlučila kako da se izbori sa ključnim problemima: kosovskim i evropskim", istakao je Dulić.

Još bez predloga o smeni

Poslanička grupa Srpske radikalne stranke još nije podnela zahtev za smenjivanje predsednika parlamenta Srbije Olivera Dulića, jer još pregovara o eventualnoj podršci ostalih stranaka, rekao je danas generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da zahtev nije podnet i zbog toga što u SRS-u pretpostavljaju da bi već sutra mogla biti održana sednica na kojoj bi se raspravljalo o rezoluciji SRS o odnosima Srbije i EU posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

Vučić je ocenio da predlog rezolucije neće dobiti podršku Vlade Srbije na današnjoj sednici, ali da će ipak biti usvojen u parlamentu i da će nakon toga biti obavezujući za izvršnu vlast.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.