Izvor: B92, 06.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug Srbije glavna tema razgovora u Kini

Peking -- Dug Srbije Kini, u visini od oko 650 miliona dolara, glavna je tema razgovora srpske državno-privredne delegacije sa zvaničnicima Pekinga. Premijer Zoran Živković, u izjavi za Radio B92 kaže da su pregovori oko regulisanja duga pri kraju i očekuje da će uskoro doći do kompromisa, čime će Srbija i NIS uštedeti nekoliko desetina miliona dolara. "Sa mnom je i jedna privredna delegacija. Cilj njihovog prisustva je da jedan deo duga, negde oko 25 odsto, bude plaćen kroz naše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvode i da se nađe i način za plasman naših proizvoda na kinesko tržište koje je vrlo veliko i perspektivno. To je posledica toga što je Kina napredovala u svakom pogledu, što su naši proizvodi tehnološki manje interesantni za kinesko tržište. Mi moramo da podignemo nivo svoje ponude da bismo mogli da se nađemo na ovom tržištu", rekao je Živković.

Zoran Živković navodi da je spoljnotrgovinska razmena sa Kinom veoma slaba, sa velikim deficitom na strani Srbije. On je rekao da se nada da će privrednici pokušati da nađu način da iskoriste potencijale kineskog tržišta.Pored ekonomskih tema, Zoran Živković će sa kineskim zvaničnicima razgovarati i o aktuelnim političkim zbivanjima u svetu i na Balkanu: "Cenimo što je Kina kao stalni član Saveta bezbednosti vezana za Kosovo i Metohiju i to će biti jedna od glavnih tema razgovora sa kineskim premijerom što će biti kruna ove posete. Kina vidi nas kao svog glavnog partnera u Jugoistočnoj Evropi, a mi vidimo Kinu kao svog glavnog partnera u Aziji".

U delegaciji koja boravi u Kini, pored premijera i ministara Božidara Đelića i Gorana Pitića, nalaze se i zamenik ministra energetike Nikola Nikolić i predstavnici 13 srpskih preduzeća.

U odvojenim susretima, koje je srpski ministar za finansije i ekonomiju Božidar Đelić imao sa predstavnicima firme Sinohem i izvozno-uvozne Eksim banke, učinjen je napor da se pronađe rešenje za dugove prema Kini iz prethodnog perioda. Određen napredak je zabeležen, a razgovori će biti nastavljeni u petak.

Posebne razgovore sa pomoćnikom kineskog ministra trgovine Ji Sjao Dzunom vodio je ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić, sa kojim su bili i predstavnici velikih privrednih preduzeća iz SCG. Dva funkcionera su obećala da će vlade i državni organi dveju zemalja pružiti podršku preduzećima iz SCG i Kine da nađu način kako bi se bar deo našeg duga iz prethodnog perioda vratio kroz isporuku robe iz SCG Kini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.