Duda i Komorovski u drugom krugu

Izvor: Akter, 11.Maj.2015, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duda i Komorovski u drugom krugu

U prvom krugu izbora za predsednika Poljske održanim u nedelju debakl je doživela opcija predusretljivosti prema Rusiji

Čak 30 miliona registrovanih birača svojim glasovima ojačali su konzervativnu desnicu koja se zalaže za daleko oštriji kurs prema Moskvi nego što ga ima vladajuća liberalna desnica Gradjanske platforme, vlada i njen kandidat predsednik Bronjislav Komorovski.

Prema prognozama agencije IPSOS iz anketa na biralištima, kandidat konzervativne opozicione >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, 42-godišnji pravnik Andžej Duda koji je u kampanji pred izbore bio za to da Poljska pošalje vojnike u sukob u Ukrajinu osvojio je neočekivano 34,5 odsto glasova.

Tesno za njim sa 33,1 odsto glasova završio je i u drugi krug ušao sadašnji predsednik Bronjislav Komorovski ali radikalnije i konzervativnije krilo desnice ojačao je poznati roker Pavel Kukiz, kandidat pobune protiv sistema a čest gost ukrajinskog Majdana i demonstracija u Kijevu u vreme protesta protiv predsednika Janukoviča.

Kukiz koji se zalaže da se po svaku cenu Ukrajina izvuče iz "ruskih okova" a Nemačku optužuje da će Poljake prodati Rusiji kada joj za 15 godina ne bude više bila potrebna jeftina radna snaga osvojio je, ako se potvrde izlazne prognoze, kao najveće  iznenadjenje i senzacija izbora čak petinu glasova birača.

Levica koja bi da ćaska sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom oličena u kandidatu Saveza demokratske levice, Magdaleni Ogurek i lideru parlamentarne antiklerikalne stranke Pokret Palikota Janušu Palikotu pretrpela je izborni debakl - svega 2,4  odsto glasova za "barbiku postkomunista", Ogurek i tragičnih 1,6 odsto za Palikota.

Tek nešto malo bolji izborni rezultat i 3,5 odsto glasova osvojio je radikalni poljski nacionalista Januš Korvin Mike koji, kao i francuski nacionalisti iz Nacionalnog fronta Marine le Pen, u predsedniku Rusije Vladimiru Putinu otkrivaju novog idola.

Za Magdalenu Ogurek primećenu i u svetskim medijima zbog mladosti i lepote, a u ruskim široko citiranu zbog predusretljivih stavova prema Rusiji, glasali su pre svega muškarci, dok su žene sa simpatijama za levicu radije birale predsednika Komorovskog. Ogurek nije čak uspela da pridobije simpatije ni svojih postkomunista, pošto je za nju glasao teksvaki treći simpatizer Saveza demokratske levice.

"Poljaci su se naučili da kao izbor imaju konzervativni svet u raznim bojama i da drugog izbora nema. Prete nam poluverske vlade koje se ne razumeju u privredu", kazao je nakon izbornog poraza Palikot.

Iako medjunarodna pitanja nisu bila presudna za ove predsedničke izbore jučerašnji prvi krug i drugi krug 24. maja u kome će snage odmeriti Duda i Komorovski predstavljaju važan test raspoloženja u Poljskoj pred važnije izbore - parlamentarne na jesen.

"Demokratija ume da bude okrutna za one koji su se za nju izborili i žele da je neguju. Rezultati prvog kruga izbora pokazuju da Poljska može da dospe u ruke neodgovornih i nekompetentnih", napisao je za današnju Gazetu viborču nekadašnji slavni disident Adam Mihnjik i podsetio da je Poljska u vreme vlade bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskogbila zemlja podozrenja i straha.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

U Poljskoj debakl opcije predusretljivosti prema Moskvi

Izvor: EurActiv Srbija, 11.Maj.2015

U prvom krugu izbora za predsednika Poljske održanom 10. maja debakl je doživela opcija predusretljivosti prema Rusiji, a 30 miliona registrovanih birača svojim glasovima ojačali su konzervativnu desnicu koja se zalaže za daleko oštriji kurs prema Moskvi nego što ga imaju vladajuća liberalna...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.