Izvor: Blic, 25.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh bez dogovora

Državni vrh bez dogovora

Dogovora o tome da li će biti izbora za parlament državne zajednice SCG i dalje nema. Višečasovni sastanak državnog vrha Srbije i Crne Gore na tu temu nije urodio plodom.

Sudeći po stavovima koji su izneti na sastanku Saveta za evropske integracije, a koje 'Blic' prenosi, svi učesnici sastanka sem Vojislava Koštunice predsednika Vlade Srbije, bili su spremni da se u izvesnoj meri izmeni Ustavna povelja kako bi se stiglo do kompromisa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Vojislav Koštunica je ostao dosledan stavu da se neposredni izbori održe i u Srbiji i u Crnoj Gori u februaru 2005. godine. Imajući u vidu da zvanična Crna Gora ne pristaje na neposredne izbore u toj republici, premijer Srbije i lider DSS insistirao je na održavanju tih izbora po svaku cenu. Premijer Srbije nije spreman na bilo kakve izmene Ustavne povelje kako bi se prebrodila kriza oko izbora za parlament državne zajednice.

Boris Tadić se založio za održavanje neposrednih izbora u Srbiji, a posrednih u Crnoj Gori. Međutim, predsednik Srbije nije dobio podršku.

Miroljub Labus je ostao pri predlogu da se neposredni izbori odlože u obe republike članice državne zajednice do marta 2006. godine, što je prihvatljivo za predstavnike iz Crne Gore. Stav lidera G17 plus je da bi Crnoj Gori pre tih izbora u februaru 2006. trebalo dozvoliti pravo na referendum o nezavisnosti. Labus je za neposredne izbore tek u slučaju neuspeha tog referenduma.

Vuk Drašković je, takođe, protiv održavanja neposrednih izbora u proleće 2005. godine, odnosno podržava Labusov predlog, ali stekao se utisak da bi popustio i da ne bi imao ništa protiv Tadićevog stava da se direktni izbori održe u Srbiji, a da crnogorski parlament delegira 35 poslanika za Skupštinu SCG.

Milo Đukanović podržava ideju Labusa. Zauzvrat, Podgorica bi odustala od daljeg guranja ideje nezavisne Crne Gore pred međunarodnim predstavnicima bar do referenduma. Đukanović je prihvatio i ideju Tadića da svaka država članica po svom nahođenju izabere poslanike za novi saziv Skupštine SCG. Međutim, na primedbe Koštunice da svi predlozi sem njegovog predstavljaju kršenje odredbi Ustavne povelje, premijer Crne Gore je podsetio premijera Srbije da i integracije ka EU po sistemu 'dvostrukog koloseka' nisu predviđene u Ustavnoj povelji, pa da, na izvestan način, predstavljaju kršenje Povelje. N. Č. - N. M. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.