Izvor: B92, 16.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni revizor: Srbija i Slovenija

Beograd -- Državna revizorska institucija koja bi trebalo da kontroliše trošenje državnog novca i dalje ne funkcioniše, iako je osnovana pre 15 meseci.

Većina izjava koje su od čelnika revizorske institucije stizale u javnost ticale su se problema sa radnim prostorijama, a ne kontrole javnih finansije.

Revizori su početkom oktobra dobili prostorije koje im zadovoljavaju potrebe, raspisali su konkurs za zapošljavanje revizora ali i dalje neće moći da u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << revidiraju sve budžetske korisnike, priznaje državni revizor Srbije Radoslav Sretenović.

Građani i dalje ne znaju kako se troše državne pare, jer iako je državna revizorska institucija u Srbiji konačno osnovana, ona već 15 meseci nije obavila nijednu kontrolu trošenja budžeta.

Državni revizor Srbije Radoslav Sretenović kaže da ne može da proceni štetu koja se time nanosi državi, jer bi za to trebalo proveriti više od osam hiljada budžetskih korisnika.

Umesto toga, državna revizorska institucija je u proteklih godinu dana jedino donela niz pravilnika o sopstvenom radu.

"Nismo imali mogućnosti da krenemo sa izvođenjem revizije. Treba da nam se obezbede uslovi, prostor, oprema" Onog momenta kada je Državna revizorska institucija dobila rešenje da nam se dodeljuje prostor u Palati federacije, tog momenta smo mi i raspisali konkurs za prijem 23 revizora koji bi trebalo da vrše reviziju budžeta”, objasnio je Sretenović.

Na pitanje zašto u toj situaciji nije podneo ostavku, on kaže da ne veruje da bi se ostavkom nešto promenilo.

Državni revizor ne oseća odgovonost što se državne finansije i pored postojanja revizora ne kontrolišu jer im, kako kaže, Vlada nije obezbedila uslove za rad. Sretenović zarađuje 95 hiljada dinara i misli da on i njegovi saradnici zaslužuju svaki dinar.

"Zasluženo za ovo što smo uradili. Kažem, naš posao je izuzetno naporan. Videćete, kada objavimo prvi izveštaj u toku 2009. godine, koliku mi odgovornost preuzimamo”, kaže on.

U Sloveniji, na primer, državna revizorska institucija spada među najmoćnije institucije države čije se mišljenje poštuje.

Ukoliko tokom revizije bilo kog korisnika budžeta budu utvrđene nepravilnosti, revizori mu daju rok da ih ispravi, objašnjava u Kažiprstu Radija B92 državni revizor Slovenije Igor Šoltes.

"Maksimalni rok je 90 dana, ako se u tom roku nepravilnosti ne otklone, moramo tražiti smenu odgovornog lica”, kaže Šoltes.

Šoltes, koji radi i kao savetnik srpskih kolega, potvrđuje da u Srbiji zaista postoji problem sa uslovima u kojima se očekuje da revizori rade.

Slovenački državni revizor kaže da bi revizorska institucija Srbije mogla da profunkcioniše u punom kapacitetu tek 2011 te godine ako se do tada ispune svi preduslovi za njen nesmetani rad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.