Izvor: B92, 14.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni i civilni sektor o pomoći haškim optuženicima

Beograd -- Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović ocenio je da Srbija i Crna Gora ne izdržava optužene za ratne zločine, niti im pruža bilo kakve pogodnosti zbog odluke Saveta ministara o pružanju materijalne pomoći onima koji su se dobrovoljno predali Hagu.

Prema toj odluci, haškim optuženicima država će isplaćivati mesečnu naknadu od 200 evra, dok će uža porodica dobijati svaka dva meseca naknadu za putne troškove u visini cene tri povratne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << avionske karte Beograd-Amsterdam i 250 evra po osobi na ime troškova. Porodice će dobijati i pomoć u visini razlike izmedju prosečne zarade države članice u kojoj borave i ukupnih mesečnih prihoda porodice.

"Tu se radi bukvalno o 200 evra mesečno, i nemojte da očekujete da će država tražiti pare nazad ako nekom bude presuđeno da je ratni zločinac. Lično stojim iza ove odluke i mislim da smo dužni da učinimo sve što možemo da ispunimo svoje obaveze u saradnji sa sudom u Hagu", rekao je Svilanović. On je objasnio da će se naknada optuženima i porodicama isplaćivati dok se ne donese sudska presuda.

Fond za humanitarno pravo zatražio je od Saveta ministara da ukine takvu odluku i upozorio da država, time što je izdvojila posebnu grupu koju će štititi, diskriminiše haške optuženike koji se nisu dobrovoljno predali.

Zoran Jovanović, advokat Nikole Šainovića, koji se dobrovoljno predao Hagu, rekao je agenciji Beta da je država u par navrata do sada finansirala avionske karte porodici Šainović, ali da njegov klijent još nije dobio svoju naknadu. "Taj novac je minimum da bi se zadovoljile osnovne potrebe u pritvorskoj jedinici, telefoniranje porodici i da se nešto eventualno kupi u pritvorskoj kantini", rekao je Jovanović i podsetio da i Bosna i Hercegovina i Hrvatska pružaju materijalnu pomoć svojim državljanima optuženim pred Tribunalom u Hagu. Ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić smatra da se Savet ministara rukovodio time da tom odlukom da podsticaj ostalim optuženima da se dobrovoljno predaju. "S druge strane ta odluka nije doneta jednoglasno, bilo je razlicitih razmišljanja o njoj, ali šta god da je odlučeno izazvalo bi određenu vrstu reakcija", rekao je Ljajić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.