Državne pare za stranački posao

Izvor: Politika, Beta, Fonet, 22.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državne pare za stranački posao

Mi smo jedina zemlja bez državne revizije, kaže Verica Barać

„Partije su podredile sve poslove sebi, te otuda jagma za mestima u javnim preduzećima. Zato nema kontrole javnih finansija, javnih nabavki, budžeta i javnih preduzeća, što je osnovna poluga za suzbijanje sistemske korupcije. Zato su svi bili srećni kada se priča o javnim preduzećima završila na platama pojedinih direktora", kaže Verica Barać, predsednica vladinog Saveta za borbu protiv korupcije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

„Mi smo jedina zemlja bez državne revizije, a bez kontrole takvi izveštaji ne znače ništa. Državna revizorska institucija već tri godine ne može da radi, jer joj vlada ne pruža uslove za rad. Takva institucija mora da ima najbolje revizore, a plata revizora u Državnoj revizorskoj instituciji je propisana na 60.000 dinara, dok u nekim državnim agencijama direktori imaju platu od nekoliko hiljada evra. Druge institucije kontrole, kao što je Agencija za borbu protiv korupcije koja treba da počne da radi od 1. januara sledeće godine, nemaju instrumente za kontrolu, jer im zakonom nisu dati. To sve vodi zaključku da ne želite kontrolu", kaže Barać.

„Da bi bila sprovedena uspešna kontrola stranačkog finansiranja mora se poći od rashoda, pa da se vidi da li stranački prihodi pokrivaju te troškove”, kaže Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbije”. On podseća da su za kontrolu finansiranja stranaka, prema zakonu, zaduženi skupštinski Odbor za finansije i Republička izborna komisija, u kojima, naglašava sede stranački ljudi. „To onda nije adekvatna i nepristrastna kontrola. Nadležni za ovu kontrolu ili su politički pristrastni ili nisu u mogućnosti da tu kontrolu sprovedu", procenjuje on.

Izostanak volje i iskrene namere da se kontrolišu tokovi novca u političkom životu, Verica Barać vidi i u tome što se borbom protiv korupcije proglašavaju slučajevi poput onog u kome je glavni akter Goran Knežević, dok u isto vreme izostaje reakcija nadležnih u krupnim slučajevima poput Luke „Beograd”, „Ce marketa” ili izgradnje mostova kod Beške i beogradskog mosta bez građevinskih dozvola.

Nijedan od naših sagovornika nije mogao da se seti da li je do sada neka stranka bila pod istragom tužilaštva zbog načina finansiranja, iako bi, podsećaju, tužilac morao da reaguje po službenoj dužnosti, pa i na osnovu napisa u štampi. Iskaz Gorana Kneževića dat pred sudom u kome tvrdi da je Demokratska stranka finansirana na neregularan način svakako bi trebalo da predstavlja osnov za Tužilaštvo da ispita postoje li elementi za utvrđivanje prekršajne odgovornosti stranke, Kneževića i drugih lica, kaže Nemanja Nenadić.

D. Matović

M. R. Petrović


-----------------------------------------------------------

Preispitati finansiranje svih političkih stranaka

Novi Sad – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče u Novom Sadu da jedini način da se država uspešno suprotstavi korupciji jeste da se sve institucije bave svojim poslom, prenosi agencija Beta.

Komentarišući izjavu Gorana Kneževića da se Demokratska stranka finansira parama NIS-a i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, Tadić je rekao da svaka institucija u Srbiji treba da radi svoj posao. „Sud treba da radi svoj posao, tužilaštvo svoj, a državne institucije svoj posao”, rekao je predsednik Srbije.

On je podsetio da je Demokratska stranka pokrenula čitavu ovu akciju i time preuzela na sebe sve moguće rizike, duboko verujući u ozdravljenje društva. Tadić je rekao da će biti preispitano finansiranje svih političkih stranaka u Srbiji i ako se ustanovi da postoje tajni fondovi svi će odgovarati. „Da ne bude nikakve dileme, niko neće biti zaštićen i niko neće imati zaštitu bilo koje državne institucije, bez obzira na to iz koje je stranke”, izjavio je Tadić.

-----------------------------------------------------------

Bobot: Knežević je morao da objasni poreklo novca

Goran Knežević nije imao nikakvih ambicija da se pred sudom bavi finansiranjem Demokratske stranke, on je morao da objasni poreklo novca koji je pronađen u sefu na njegovo ime u Novom Sadu, kaže Kneževićev advokat Krsto Bobot.

Bobot objašnjava da je ova izjava deo integralne odbrane Gorana Kneževića koju je pre oko mesec dana izneo dao pred istražnim sudijom Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu. Knežević je svoju odbranu iznosio nekoliko dana, a u delu koji se ovih dana pojavio u medijima on zapravo govori o tome da taj novac nije njegov, već da pripada političkoj partiji. „Knežević je bio suočen sa činjenicom da je u sefu pronađen novac i morao je da objasni njegovo poreklo, jer bi, u suprotnom, bila potvrđena optužba protiv njega”, kaže Bobot.

Na pitanje zašto se Knežević odlučio na ovakvu odbranu, kada time praktično i sebe optužuje za saučesništvo u nelegalnom finansiranju stranke, Bobot odgovara da je Goran Knežević morao da kaže šta se stvarno desilo.

Kneževićev advokat odbacuje mogućnost da je njegov klijent ovom izjavom želeo ili da se osveti stranci, zbog, kako je takođe u odbrani rekao, politički motivisanog progona, kao i da ovim pokušava da dobije njihovu zaštitu. „To bi stvarno ličilo na neku dečju igru. Moj klijent je ozbiljan čovek, a ovo su vrlo ozbiljne stvari i verujem da je on o svemu dobro razmislio.”

G. N.

[objavljeno: 23/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.