Državljanstvo Srbije tražiće oko 200.000 Crnogoraca

Izvor: Blic, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državljanstvo Srbije tražiće oko 200.000 Crnogoraca

Lider Srpske liste (SL) Andrija Mandić ocenio je danas da će državljanstvo Srbije naredne godine zatražiti oko 200. 000 građana Crne Gore, koji Srbiju doživljavaju kao svoju zemlju. Mandić je odbacio mogućnost da državljani Crne Gore koji dobiju srpsko državljanstvo izgube crnogorsko, navodeći da su takve priče "prljava kampanja vlasti uperena protiv sopstvenih građana".



"Anketa SL-a pokazuje da se naredne godine može očekivati da oko 200.000 građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Crne Gore zatraži državljanstvo Srbije", rekao je Mandić podgoričkim medijima.

On je najavio da će ta opoziciona koalicija od narednog meseca održavati tribine u svim crnogorskim gradovima, na kojima će građanima objašnjavati da niko nema pravo da im oduzme već stečeno državljanstvo i da je to suprotno Ustavu i svim domaćim i međunarodnim pravnim aktima.

Mandić je dodao da su priče o oduzimanju crnogorskog državljanstva "kampanja zastrašivanja, koja pokazuje da u Crnoj Gori postoji nedemokratski režim, spreman da brutalno manipuliše najdelikatnijim osećanjima, slobodom i identitetom svojih građana".

"Da li neko misli da bi mogao oduzeti državljanstvo stotinama hiljada ljudi koji ovde žive, i to posle referenduma na kome su za nezavisnost javno glasali toliki strani državljani", upitao je Mandić i poručio da "garantuje da od tog scenarija neće biti ništa".

On je ocenio da je Srbija, donošenjem Zakona o dodeljivanju državljanstva svim Srbima koji žive van Srbije, sačuvala dostojanstvo i pokazala se kao država koja vodi računa o svom narodu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.