Država u državi Srbiji

Izvor: Glas javnosti, 14.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država u državi Srbiji

BEOGRAD - Novi statut Vojvodine trebalo bi da bude usvojen 14. oktobra na sednici Skupštine, pošto prethodno prođe dvonedeljnu javnu raspravu i usvoji ga Izvršno veće. Konačan stav o njemu trebalo bi da da Skupština Srbije.

Prema predlogu prednacrta statuta, pokrajina Vojvodina imala bi tri geografske oblasti, pri čemu teritorija ne bi mogla da se menja bez saglasnosti njenih građana izražene na referendumu, većinom od ukupnog broja birača. Novim statutom predviđena je nacionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ravnopravnost Srba, Mađara, Slovaka, Hrvata, Crnogoraca, Rumuna, Roma, Bunjevaca, Rusina i drugih brojčano manjih zajednica. Glavni grad Pokrajine trebalo bi da bude Novi Sad, dok simbole - grb i zastavu uređuje pokrajinska Skupština. Imovina Pokrajine utvrđuje se statutom i zakonom, a njome raspolažu i upravljaju organi koje određuje parlament.

Pokrajina može da zaključuje međunarodne ugovore iz svoje nadležnosti, može biti član evropskih i svetskih udruženja regiona, a može osnivati i predstavništva u inostranstvu radi promocije i unapređenja svojih privrednih, naučnih, obrazovnih, kulturnih i turističkih kapaciteta. Autonomna pokrajina može donositi pokrajinske zakone na predlog vlade, najmanje pet poslanika, jedinice lokalne samouprave ili najmanje 30.000 birača. Isti broj birača može da traži raspisivanje referenduma o pojedinim pitanjima iz nadležnosti APV.

NADLEŽNOSTI POKRAJINE

Nadležnosti pokrajine su: prostorno planiranje, regionalni razvoj, poljoprivreda i vodoprivreda, ruralni razvoj, šumarstvo, lov i ribolov, turizam, ugostiteljstvo, banje i lečilišta, zaštita životne sredine, industrija, zanatstvo, rečni i železnički saobraćaj, uređenje puteva, sajmovi i druge privredne manifestacije, prosveta, sport, kultura, nauka, inovacije, tehnološki razvoj, zdravstvo i socijalna politika, javno informisanje na pokrajinskom nivou (osniva javnu radiodifuznu ustanovu Pokrajine), razvoj infrastrukture, kapitalnih ulaganja i druge oblasti. Autonomna pokrajina nadležna je za službenu upotrebu jezika i pisma i saradnju sa crkvama i verskim zajednicama. Može da predlaže i mrežu sudova na teritoriji Pokrajine.

Predviđeno je da Pokrajina ima šest upravnih okruga: na teritoriji Bačke - u Subotici i Somboru, Banata - u Kikindi, Vršcu i Zrenjaninu i Srema u Sremskoj Mitrovici. Najviše predstavničko telo je Skupština, koju čini 120 poslanika, a formira se i savet nacionalnih zajednica, kao posebno telo od 30 članova.

Skupština bira i razrešava pokrajinsku vladu većinom glasova od ukupnog broja poslanika, dok glasanje o poverenju vladi može da zatraži najmanje 30 poslanika. Ministar u pokrajinskoj vladi ne može biti poslanik, odbornik, niti član Vlade Srbije ili izvršnog organa u lokalnoj samoupravi.

Pokrajinski budžet, predviđeno je, iznosi najmanje sedam odsto budžeta Srbije, dok se njegove tri sedmine koriste za finansiranje kapitalnih rashoda. Da bi došlo do promene Statuta Vojvodine, potrebno je da zahtev podnese jedna trećina ukupnog broja poslanika, pokrajinska vlada, nadležno telo Skupštine zaduženo za ustavno-pravni položaj APV i najmanje 40.000 birača. O predlogu za promenu odlučuje Skupština dvotrećinskom većinom ukupnog broja poslanika. Statut stupa na snagu danom proglašenja u Skupštini.

Najavljujući usvajanje statuta APV u oktobru, predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić rekao je da Savet nacionalnih zajednica neće biti drugi dom pokrajinske Skupštine, već konsultativno telo, koje će davati mišljenje o predlozima od značaja za očuvanje identiteta nacionalnih zajednica. Pajtić je najavio formiranje razvojne banke Vojvodine, koja je, kako je rekao, korak dalje u odnosu na postojeći Fond za razvoj.

Ovakav predlog statuta APV naišao je na oštru osudu mnogih javnih ličnosti i opozicije. Profesor Dragan Nedeljković, predsednik Srpskog narodnog pokreta „Svetozar Miletić“, smatra da je novi statut „korak ka otcepljenju i zloupotreba autonomije“.

- Uvek smo smatrali da je autonomija imala smisla u tuđoj carevini, kada je ona bila štit od germanizacije, mađarizacije, a da nema taj smisao i opravdanje u državi srpskoj i jugoslovenskoj - kaže profesor Nedeljković.

Dodaje da je „autonomija put ka daljem drobljenju srpske države“.

- Smešni su oni koji ismevaju teoriju zavere, jer zavera je očigledna u praksi, svakoga dana i na svakom mestu - naglašava profesor.

Šef poslaničkog kluba SRS-a u pokrajinskom parlamentu Milorad Mirčić tvrdi da je najava usvajanja statuta Vojvodine „priprema za samostalnost, odnosno samostalnu državu Vojvodina“.

- Pojmovi koji se koriste, kao što je vlada Vojvodine, nešto je što simbolizuje državnost. Predviđa se da vlada može da donosi uredbe koje mogu da budu u suprotnosti sa važećim republičkim zakonima, a jedina institucija koja može da ih procenjuje je Ustavni sud, ali je pitanje ko će da sanira posledice tih uredbi - kaže Mirčić.

Nagoveštaj formiranja „centralne razvojne banke“ po njemu je put ka stvaranju nacionalne narodne banke, što bi označavalo privrednu i finansijsku samostalnost jedne buduće samostalne države.

- SRS će glasati protiv ovakvog dokumenta, i na republičkom i na pokrajinskom nivou - kaže Mirčić, dodajući da osporavanja tog dokumenta mogu biti tumačena kao „sprečavanje decentralizacije Srbije, što je put u internacionalizaciju vojvođanskog pitanja“.

Autor nacrta statuta Vojvodine Dragoslav Petrović kaže da za te „insinuacije nema osnova, jer sva predviđena rešenja tek treba da idu na javnu raspravu i mogu se menjati.“

- Sva rešenja zasnivaju se na rešenjima Ustava Srbije, kako u pogledu nadležnosti, tako i u pogledu načina korespondencije. Nikakvih državnih obeležja nema, niti postoje takva zalaganja - kaže Petrović.

Dodaje da će akt ići na usvajanje u Skupštinu Srbije, a da formiranje razvojne banke Vojvodine ne znači i državnost Vojvodine.

- Razvojna banka Vojvodine nema nikave prerogative za monetarni sistem, niti za odlučivanje u onome što su prerogativi države. Prema tome, onaj ko o tome priča očito ne poznaje materiju o kojoj govori - zaključuje Petrović.

A! Jelte molicu lepo, trebali mi pasos kad idem iz Panceva za Beograd?

Zar za naslov teksta niste mogli izvući ništa pametnije nego kevtanje jednog Milorada Mirčića? Aferim!

polako ali sigurno,ode i vojvodina...........ljepo bese fruska gora a srbija gora,gora,ljepo beshe taj PAPUK,braco srbi ne gine vam beogradski pasaluk.......

alo, majmune!!!pa ne mozemo mi da budemo braca nikako.svi ste vi nekada bili srbi, a sada vam je to samo pusta zelja!!!a vidim da ti ne bi skodila i jedna lekcijica o demografiji severne srpske pokrajne.tamo zivi 70% srba, a srpski vojnici su kosti ostavljali na sremskom frontu.

Ja sam protiv "Drzave u Drzavi" i tacka. Dosta vise tog rasparcivanja Srbije!

Vojvodina nije nikada bila deo Srbije vec se samo prikljucila Srbiji od koje nikada nije imala nikakve koristi vec samo ogromnu stetu.

ovo se gospodo zove DECENTRALIZACIJA, koja je neopodna Srbiji da bi opstala i da se ne svede na beogradski pasaluk. Kamo srece da i Sumadija i Pomoravlje a i ostali regioni krenu ovim putem, da Beograd shvati da Srbija nije samo 10 km od Terazija. Medjutim manipulacije kao sto je i ovaj tekst ni malo ne pomaze tom Procesu.

Децентрализација са све заставом, грбом, и Владом се зове отцепљење.

Запитајте се како то да се не сети Далмација да тражи децентрализацију и онда измисли заставу, грб и Владу?

Halo G.Tadicu,sta si uradio sa Srbijom,slijedeca je Vojvodina ,cestitam.

Beogradski pasuluk na demokratskom putu.

Vojvodina i te kako zasluzuje nezavisnost od Srbije. Dosta je ona "Participirala" ekonomskom razvoju Srbije ostavivsi svoje licne probleme "Pod razno"! Mislim da je krajnje vreme da svako krene svojim putem,pa kud koji mili moji ! Veci deo zaradjenog novca zavrsava u blagajnama Srpskih ekstremista i nacionalista, i sto je najgore, niko nikome ne polaze racune. Vojvodina je bogata zemlja i njena buducnost bi trebalo da zavisi od njenih gradjana-Vojvodjana a ne od Beograda!!! Zelim puno srece Vojvodjanima u borbi za Nazavisnoscu i nadam se da ce i oni da se otkace od Broda koji tone.

Vojvodina NIKAD nece biti nezavisna, ja kad ti kazem !!!

Ne bih zeleo da vidite srpsku OLUJU...

Vojvodina ce uskoro biti nezavisna,ja kad ti kazem!!! Ne bih zeleo da vidite Vojvodjansku OLUJU....

E Giovani zaboravio si jednu cinjenicu da u toj istoj Vojvodini zive najvecim delom upravo Srbi kojinikada ponavljam nikada nece dati da se Vojvodina otcepi od Srbije, a ti Giovani idi u tvoju "lijepu pa propagiraj odvajanje istre od Hrvatske sto ce se i desiti pre ili kasnije...

A je li g-dine Zorane, a sta bi sa Crnom gorom, zar nije veliki procent stanovnistva u Crnoj gori upravo Srbi?! Kako to da se C.gora otcepila a da u njoj zive skoro 30% srba?!!!!!!!!!!!! Zar nije cudno?! Zapamti jedno veliki covece sa malim pilecim mozgom: Vojvodina ce uskoro proglasiti nezavisnost i bice priznata od istih sila kao sto je bilo slucaj sa Kosovom.Onda dolazi na redu pitanje Sandzaka i Presevske doline i td. Scenario svega ovoga je odavno napravljeno samo sto ste se vi poslednji probudili. Mnogo srece Vojvodjanima na putu ka Nezavisnoscu. Pozdrav iz Pristine,

Pa u cemu je onda problem?Zive Srbi i kraj price,to si u pravu,nema otcepljenja.Sto se onda ova bratija toliko uzbudjuje?

Volite da nas pljackate pa to ti je,a onda cim se mi malo pobunimo protiv toga,vi sipate budalastine o otcepljenju.Pa dusu ste nam izvadili,niste toga ni svesni!

Hajde probajte da zamislite kontra-situaciju,da sve sto se prikupi od sredstava u Beogradu i juzno od njega ode u Novi Sad,pa potom cekate da se mi smilujemo da vam vratimo deo od vasih para,gde jedno 80% ostane kod nas,ni luk jeli,ni luk mirisali.Sta biste tada vi kaz'li?

Dogod budete Vojvodinu dozivljavali kao kravu muzaru,alajbegovu slamu,Srbija nece krenuti napred.Beograd ce uporno pljackati ravnicu i tako se bezocno toviti,obezbedjujuci sredstva za sve i svasta svojim parazitima i lezilebovicima,a juzno od njega ce zivotariti i "crkavati" sirotinja,koja ce cekati da je poseti "48sati svadba".

Nije mi jasno,al' zaista,jer ostatak Srbije je puno bogatiji od Vojvodine,po resursima,a to se ne pretace u realnost.

brate srbine, jbg, tu si u pravu, ali mislim da vojvodina ne pati jedina od tog virusa.ja sam u usa dosao iz sumadije i veruj mi prica je potpuno ista.eto toliko, samo da ti pokazem da niste sami.promenice se i to, polako...

Јасно је као дан: уништавање Србије проводи се систематски и синхронизовано. Западни вазали који владају Србијом то раде по добро разрађеним плановима Запада (Америке и НАТО држава, америчке “међународне заједнице“). То је осмишљено у имеријалним институтима Америке и зато је све тако синхронизовано и наоко изгледа без грешке. Јесте „без грешке“ захваљујући њиховим вазалима у Србији.

Могућност отпора томе је умањена. Зато је, по томе сценарију, и разбијена Српска Радикална Странка. Ево, одмах се види „визионарство“ Томе Николића, и његова „идеологија“. Да није трагично по Србе и Србију било би смешно, био би врхунски Томин циркус.

А Томислав Николић наставља да папагајски понавља о западним и источним вратима куће „Србија“. Неће Томо да види, или није способан да то види, да су ЗИД на страни куће према Западу СРУШИЛИ управо они по чијим упутима је и Тома почео да ради, почео да „протура своју идеологију“. Види ти Томе, ништа мање него идеологију, која се састоји у једној или две реченице. Зид су срушили Америка и НАТО, осим ако Томо не мисли да се бомбардовањем Срба и Србије нешто гради, а не руши. Браво Томо, ти си толико еволуирао да се поставља питање да ли си, у својој психологији и моралу, увек био „жути“. Како ћеш отварати врата на срушеном зиду, на зиду који не постоји, Томиславе Николићу???

„Аутономија Војводине“ јесте могући прелазни корак ка независности и одвајању Војводине. Аутор, тачније, онај коме се приписује „ауторство“ (све је стигло са Запада) јесте Драгослав Петровић, „високи“ (а шта ћемо од њихове „висости“) представник Демократске странке, чији је председник Борис Тадић. Не би Петровић смео без Тадићеве дозволе водити овакву активност.

Тако нам Борис Тадић и његова странка „мекано“ уништавају Србију, уништавају тако да све то проведу а да то народ не види. Једно се прича, а друго се ради, уз успешна маскирања. Тако је и са Косовом и Метохијом, тако је и са Војводином, тако је и са „одбраном“ Дејтонског споразума и Републике Српске, и тако даље.

Какав апсурд, да би остао председник Србије и владао Србијом, Тадић је на изборима прихватио гласове оних у чијем је интересу уништавање Србије, па сада, као Председник Србије и Председник Демократске странке, допушта проведбу тога уништавања.

Opet po starom.Neki tamo navodni eksperti donose neke ustave i guraju po parlamentima da nasi predsavnici glasaju(vecina i nezna zasta glasa)

Gpspodo to nije demokratija.To je diktatura uskog kruga nazovi demokrata.

Nijedan ustav ne moze se doneti bez ozbiljne diskusije svih stranaka.Onda ide u parlament i na javnu raspravu.Kada prodje sito i reseto onda sledi referendum(u Srbiji celoj),i na kraju price je onda odgovoran i kriv narod.

tako bi trebalo,i niko nema pravo da drugacije radi.

Meni licno je dosta YU price.A sta je to specijalno u Vojvodini da su zasluzili drzavu.

Eto ga!

To je prvi korak ka otcepljenju i stvaranju nove države. Sad bi Beograd trebao da malo bude agresivan i da im pomogne u tom poslu. Kakve sve budale tamo vode politiku, to će se dogoditi.

Pa neka se i dogodi ako su toliko maloumni...Predci su nam to u krvi skupljali a mi razbijamo.

Procenat pro-evropskih budala se svakim danom povecava pa me i nista vise ne moze zacuditi.

A kad se probudimo moglo bi biti kasno..

Izvrsiti hitno sutiranje u jaja tadica i posle ga kastrirati i naterati da pojede svoja mala hazarska jaja.

Ако некога интересује какве моралне громаде раде на цепању Србије, онда се сетите оне мале калаштуре Александре Јерков која је поносно изјавила да су управо они из ЛСВ штампали пасоше Срског Војводства.

Елем, мала калаштура је посланик у Народној Скупштини, а продаје се за образовану особу.

Вели да је магистрирала "Европске науке" у Грацу. http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=234736

Међутим, треба наћи мало времена и доћи до закључка да је у питању Инстант Сорош програм какве су завршавали Шутановци, Поздерци и Францетићи.

Било би лепо када би сви могли да "магистрирају" за 7 дана.

http://www.jointdegree.eu/index.php?id=96&lng=1

http://www.iro.hr/hr/info-servis/akademski-infoservis/obrazovni-programi...

Зилот

Neznam dokle ce Vojvodani stalno isticati kako hrane cijelu Srbiju,pa hrana je danas najeftinija i to je jedino sto bi mogli da ponude EU.Znamo svi da poljoprivreda u razvijenim zapadnim zemljama nemoze da opstane bez poticaja i raznih subvencija i sigurno jedva cekaju nase PAORE ,neznaju sta ce ni sa svojim najradije bi da nepostoje.Primera radi-Kg snicli stoji u maloprodaji 3$,koliko kostaju uNS?Pitajte svoje djedove kako su zivjeli pod AUS.UGARS. danas zvanom EU.

- Uvek smo smatrali da je autonomija imala smisla u tuđoj carevini, kada je ona bila štit od germanizacije, mađarizacije, a da nema taj smisao i opravdanje u državi srpskoj i jugoslovenskoj - kaže profesor Nedeljković.

------------------------

Nije fer.

Ajde brate pa ne smeta nam ni Vlada RS u BiH pa zasto bi onda Vlada Vojvodine?

vecinom ali kojom. ta vecina je u svim zemljama oko 75%.

opet neka mudrost propalih austrugarskih carskih porodica.

kada austrija udze u nato i ti im snovi odose niz dunav.

to njima da dajemo kada se tu mogu otvoriti istrazivacki

centri kloniranja krava u saradnji sa kinezima koji su u tome

najvi odmakli.

E to je zavrsni plan Amerike i ovih nasih izdajica na vlasti, nema vise srbina u srbiji.

Sve je jos danmo poceo SM pretnjama na Gazimestanu (znamo da se bijemo), ukidanjima autonomije pokrajinama koje su dobile Ustavom iz 1974, pa osnivanjem SAO-a po Hrvatskoj i Bosni...

A stari svet je govotio "Pocelo je na Kosovu i tu ce i zavrsiti"

U medjuvrenmenu se i to desi: Osta Srbija bez Kosova, (patni kazu i neka je jer da su ostali obzirom na natalitet Srbi bi postali nac. manjina u Srbiji za manje od 5o godina),.

Razdvojise se i "dva oka u glavi", tj. ode i Crna Gora

Neki su mislili a misle i danas da medj. zajednica nece kazniti Srbiju za njen avanturuizam iz 90-tih.

Grdno su se prevarili

sta li je sledece skontajte sami.

Na prostoru evropskog kontinenta ne postoji složenija i kompleksnija zajednica od vojvođanske. Teško je pronaći i jedan sličan prostor na kome su se, kroz istoriju, toliko mešali nacionalni, ekonomski i državni interesi kao što je to današnja Vojvodina ograničena rekama i nacionalnim državama.

Migracije na tlu Vojvodine učinile su je i čine sredinom koja nosi sve tradicije Evrope i Balkana, a kvalitet življenja definisan je u jasnim pravnim i civilizacijskim okvirima bez zaostataka rodovskih i plemenskih odnosa. Vojvodina nije samo višenacionalna niti je samo višekonfesionalna sredina.

Ona jeste i to, ali je i višezavičajna sredina. Ta posebnost, da na njenoj teritoriji žive pripadnici iste nacije i vere, ali različitog zavičajnog porekla, kulture i običaja, čini Vojvodinu kompleksnijom, a nacionalne zajednice, unutar njih samih, i raznovrsnijim i bogatijim.

Mislimo da se Vojvodina, zbog toga, ne može posmatrati kao anonimni deo, ove ili one, nacionalne, ili na nacionalnom principu zasnovane države, ali se, takođe, ne može ni izdvajati iz ukupnog nasleđa svih različitih nacionlanih i drugih zajednica ljudi koje na njenom tlu žive.

Ustavno-pravna rešenja položaja Vojvodine moraju uzeti u obzir sve navedene specifičnosti i izraziti njenu kompleksnost. Vojvodina se danas nalazi na prekretnici.

Njena prošlost još nije završena, a njena budućnost još nije počela.

Prošlost Vojvodine opterećuju ostaci nerešenog statusa federalne jedinice i autonomne pokrajine u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Ako se samo malo dalje pogleda u istoriju, još su živi tragovi 1918. i Trijanonskog ugovora. Njena današnja pozicija je nepostojanje bilo kakvog subjektiviteta u okvirima nelegalne i nelegitimne Savezne Republike Jugoslavije, države koja, i posle sedam godina formalnog postojanja, suočena s brojnim protivrečnostima i konfliktima, ne samo da ni jedan problem nije rešila, nego nema ni definisane granice. Postkomunistički, nacionalsocijalistički politički koncept stalno izbegava da postavi dugoročne osnove političkog funkcionisanja ovih prostora. Njegovom zaslugom su sedam (od osam) federalnih jedinica bivše Jugoslavije postala poprišta, više ili manje, krvavih sukoba centralistički nastrojenih kvazireprezenata pojedinih nacionalnih grupa. Ti sukobi nisu bili, kako se predstavljalo, nikakva "nacionalna oslobođenja", "zaštita nacionalnih interesa", niti bilo šta slično tome, nego isključivo borbe za rekonstituciju odnosa snaga, vlasti i uticaja na resurse. Bosanska katastrofa je proizvod osnovnog cilja - pretvaranje nacionalno i verski šarolike teritorije u tri nacionalne države - što je dovelo do teškog sakaćenja mogućnosti da se u budućniosti Bosna razvija na multinacionalnom i multikulturalnom osnovu.

U Vojvodini, za razliku od svih ostalih federalnih jednica bivše SFRJ, takav način >rešavanja< provociranih nacionalnih konflikata nije moguć. Vojvodina nema čistih nacionalnih enklava. Etnička mešovitost stanovništva nije karakteristika samo gradova, nego i 95% seoskih naselja koja imaju stanovništvo različitih nacionalnosti. Pogrešno je, površno i najčešće zlonamerno, zbog toga, poređenje vojvođanskog pitanja sa bilo kojim, do sada otvaranim, pitanjem na prostoru bivše Jugoslavije. Za Vojvodinu se moraju tražiti nova i drugačija rešenja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.