Izvor: Blic, 10.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država pala na ispitu

Država pala na ispitu

I poslednja zabluda u koju su Srbi verovali pala je u vodu. Naša deca nisu najpametnija i najobrazovanija i svakako neće zablistati ako odu svet po završetku srednje škole, kako se to često može čuti. Naša deca se, nažalost, nalaze na dnu lestvice u Evropi kada je u pitanju znanje.

Na ispitivanju koje je prošle godine sprovedeno u 41 zemlji, srednjoškolci iz Srbije našli su se između 33. i 37. mesta na listi.

Omanuli su u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svim oblastima istraživanja - matematici, prirodnim naukama, razumevanju pročitanih tekstova i interdisciplinarnoj oblasti rešavanja problema. Od njih se nije očekivalo enciklopedijsko, već praktično znanje, odnosno ono što može odmah da se primeni u životu. A zašto su omanuli? Pa verovatno zato što od reforme školstva u našoj zemlji nema ni traga. Kao što ni u školama nema kompjutera, engleskog jezika ili Darvina.

Ovaj test, zapravo, nije ni pravljen da se proveri lična sposobnost đaka, već efikasnost obrazovnog sistema. Dakle, na ispitu nisu pali srednjoškolci, već država.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.