Država na proveri

Izvor: Politika, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država na proveri

Mnogo je podela i interesa, a toliko i verzija o pojavi vehabija i aktuelnim zbivanjima na području Sandžaka

Novi Pazar – Na ulicama Novog Pazara teško je ovih dana uočiti ljude sa bradom bez brkova, koji nose bele kape, široke košulje, a pantalone iznad čukljeva...Nema vehabija ni na uobičajenom mestu, preko puta Arap džamije, gde su se ranije, tako neobičnog izgleda, "šepurili". Možda su u svojim "rupama", kako je pre godinu dana, kad su prvi put >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bacajući i razbijajući instrumente beogradske grupe "Balkanika" javno ispoljili nasilje, na to reagovao predsednik opštine Sulejman Ugljanin. On je tada još dodao da je reč o "šačici miševa koji su izašli i naneli štetu gradu", a možda su, ne računajući onih deset u zatvoru, nestali sa prostora Sandžaka, budući da je policija pokazala odlučnost u nekoliko akcija.

Podsetimo, prve vehabije uhapšene su sredinom marta na planini Ninaji u sjeničkoj opštini, gde je pronađen njihov kamp za obuku, veća količina oružja, odeće, hrane...Posle nekoliko dana usledilo je novo hapšenje pripadnika ove verske sekte, a u akciji policije u selu Trnava, poginuo je Ismail Prentić, teže povređen Senad Ramović Becan i jedan policajac. Pre nekoliko dana, po nalogu istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu uhapšena su još trojica vehabija a to je, kako je saopštio MUP Srbije, doprinelo da policija pronađe oko deset hiljada komada puščanih metaka, 15 kilograma eksplozivne smeše i veća količina hrane...Sumnja se da je municija prebacivana sa Kosmeta, a bila je namenjena terorističkim akcijama, čak je saopšteno da je bio u planu napad na objekat Uprave policije u Novom Pazaru i oni su osumnjičeni da su izvršili krivično delo "udruživanja radi protivustavne delatnosti u vezi sa terorizmom".

Svi ovi događaju saopšteni su bez detalja, a čitav slučaj "pokriven" je državnom tajnom. To je izgleda i zgodna prilika da i lokalni političari, pre svih oni u opštinskoj vlasti ćute. Uprkos poštovanju pravila, dostavljanja pisanih pitanja dva dana ranije nismo, kao i mnogi drugi novinari, uspeli da dobijemo nikakav odgovor od predsednika opštine Ugljanina.

Doduše, on se nedavno povodom ovih slučajeva oglasio kao predsednik opštine i opštinskog saveta za bezbednost pozivajući građane, političare i verske predstavnike da doprinesu miru i suzbijanju straha i podela, ali se, nekako u isto vreme, Bošnjačko nacionalno veće, čiji je Ugljanin, takođe, predsednik, u svom saopštenju zapitalo "ko je edukovao, zaveo i finansirao te mlade ljude. Podsećamo da je BNV i ranije upozoravalo na štetnu pojavu verskog ekstremizma od kada je na čelu te zajednice Muamer Zukorlić".

Muftija Zukorlić, uz žaljenje što je jedna policijska akcija okončana smrću, podseća da Islamska zajednica Sandžaka već dve godine upozorava na radikalizaciju stanja u Sandžaku i poziva državne organe da revidiraju svoj stav prema Sandžaku, muslimanima i Islamskoj zajednici. On je još dodao da se "ove devijacije javljaju na pukotinama u funkcionisanju islamske zajednice i organizovanog tumačenja islama".

Bez sumnje muftija Zukorlić tu kritiku usmerava na ponašanje, kako često ističe, "porodičnog rijaseta" u Beogradu i, kako tvrdi, povremenu podršku njima od državnih predstavnika. On u tome, očigledno, vidi pokušaje razbijanja, odnosno onemogućavanja "objediniteljskih" težnji islamske zajednice u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru i duhovnim vezama sa Sarajevom.

Stoga se u uvodnom tekstu najnovijeg broja lista "Glas islama", koji izdaje islamska ustanova u Novom Pazaru, oštro kritikuje Ugljanin, pogotovo što je nedavno povodom jedne svečanosti ugostio predstavnike rijaseta iz Beograda. U odgovoru na pitanje u naslovu uvodnika tih novina – ko razbija islamsku zajednicu sledi odgovor "da punih deset godina Ugljanin vodi svoj prljavi rat protiv te zajednice zarad otimanja vakuvske imovine i blaćenja čelnika zajednice". U tekstu se njemu čak pripisuje i saradnička uloga "sa raznim službama, poznatih pod nazivom UDB-a" i okupljanje u Novom Pazaru "onih koji su šejtanu prodali dušu" delujući navodno protiv akcije objedinjavanja islamske zajednice.

U istom broju ove novine prenosi se i intervju reis-ul- uleme Mustafe Cerića koji, reklo bi se, ima nešto blaži stav prema događajima u Sandžaku u vezi sa vehabijama, tvrdeći da "oni moraju poštovati norme u tumačenju i praktikovanju islama, ali je Islamska zajednica obavezna štititi prava svih muslimana pa i onih sa kojima se ne slaže oko nekih pitanja".

Nasuprot pomenutoj decenijskoj netrpeljivosti Zukorlića i Ugljanina, pa tako i u vezi sa vehabijama, primetna je već duže vreme bliskost, ponekad i u čisto političkim stavovima kao u vreme referenduma, Mešihata i SDP, političke partije Rasima Ljajića.

– Mi smo za, razliku od predstavnika Ugljaninove SDA čiji stav niko ne zna, jasno osudili ovaj radikalizam uz insistiranje na korektnom suđenju uhapšenima, odnosno pravu na zakonsku odbranu. Smatramo, takođe, da država mora što pre da saopšti sve detalje, jer što je tajnovitost veća narod gubi poverenje. No, nismo baš ubeđeni da ako je bilo terorističkih namera i planova da je to upereno protiv ustavnog poretka, državnih institucija. Naime, reč je o religijskoj grupaciji koja želi na svoj način da tumači islam i u tome im nije smetnja država već Islamska zajednica i, dakle, samo imovina ove zajednice može biti ugrožena – kaže za "Politiku" Mirsad Jusufović, generalni sekretar SDP partije, koji nam je pre nekoliko meseci o novopazarskim vehabijama govorio "da je reč o jednom broju ljudi koji verom pokrivaju svoju kriminalnu prošlost i nezakonite poslove".

O aktuelnoj situaciji u Sandžaku srpski političari ponajviše ćute, doduše, retko ko ih, računajući i novinare, o tome i pita.

– Nema naše zluradosti u svim ovim događajima i podelama među Bošnjacima. Istinski delimo zabrinutost sa dobronamernim građanima Sandžaka i smatram da prvi put država dobro radi svoj posao, o svakom događaju nadležni organi se oglašavaju onoliko koliko to istražnom procesu ne smeta a doći će vreme da se javno objave i detalji ko su, čiji su i ko ih finansira. Protiv njih, kao vernika mi nemamo ništa, ne smeta nam što se na drugačiji način klanjaju i drugačije izgledaju, ali je sasvim nešto drugo kad se naoružavaju, poseduju municiju, eksploziv, detektore, maskirna odela...Šta je to nego priprema za terorizam i do ove radikalizacije je došlo posle početka procesa rešavanja statusa Kosmeta, presude u Hagu na tužbu BiH i nekih izjava Harisa Silajdžića – izričit je Vujica Tosavljević, predsednik ovdašnjeg ogranka "Nove Srbije".

Tako je, eto, pojava ovih ekstremnih vernika ili terorista još jedna tema oko koje nema sloge među lokalnim političim liderima, a prema nekim ocenama, ni verski poglavari se nisu baš "oznojili" na suzbijanju svih tih razmirica. Ponajviše je zato u narodu svakojakih tumačenja, priča o bezazlenoj, zabludeloj deci do onih o opasnim teroristima koji su u vezi sa najekstremnijim islamskim terorističkim organizacijama.

Nije onda ni čudno što samo u centru Novog Pazara, u restoranu "Centar" među gostima koji tamo dolaze vlada sloga, jedinstvo pod prismotrom Josipa Broza sa velikog portreta okačenog na zid.

– Onda su i ćevapi bili bolji, znam ja, pamtim to vreme ...reče, na naš pogled prema pomenutoj slici, konobar Fehim...

M. Dugalić - S. Bakračević

[objavljeno: 18.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.