Drugo polugodište - zgusnuti spoljnopolitički kalendar predsednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2009, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugo polugodište - zgusnuti spoljnopolitički kalendar predsednika

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće u ponedeljak i utorak u zvaničnoj poseti Budimpešti, čime će, uz posetu Kini s kraja avgusta i učešće na Generalnoj skupštini u septembru, nastaviti intenzivan diplomatski angažman koji će obeležiti drugu polovinu godine.

Tadić će, prema najavi njegove Pres službe, u Budimpešti razgovarati sa mađarskim državnim vrhom, sa predsednikom Laslom Šoljomom na čelu, a susrešće se i sa predstavnicima srpske zajednice.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Na više koloseka

Po povratku u Beograd, srpskog predsednika očekuje niz susreta na vrhu - biće domaćin predsedniku Rusije Dmitriju Medvedevu, šefu turske države Abdulahu Gulu, a krajem godine i francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju.

Takav spoljnopolitički kalendar srpskog predsednika u skladu je sa iskazanom opredeljenošću Srbije da svoju spoljnu politiku bazira na više koloseka, sa "prioritetom nad prioritetima" - članstvom u EU.

Rezultati i konture

Kad je o članstvu u Evropskoj uniji reč, Srbija očekuje da, posle dužeg zastoja, konačno načini značajniji iskorak u pravcu evrointegracija.

Na tom planu sve su vidljiviji rezultati i konture onoga što će uslediti u predstojećem periodu - očekuje se da vizna liberalizacija za građane Srbije stupi na snagu 1. januara naredne godine, sve je više signala da se bliži trenutak kada će biti odblokiran Prelazni trgovinski sporazum, a Beograd je već iskazao spremnost i za naredni korak - podnošenje kandidature za članstvo u Uniji.

Četiri stuba spoljne politike

Tadić je, definišući srpsku spoljnu politiku, istakao da se ona bazira na četiri stuba - EU, SAD, Rusija i Kina.

Potvrda takve orijentacije su, ukazuju analitičari, i strateško partnerstvo, o kojem su Tadić i kineski predsednik Hu Đintao postigli dogovor tokom posete predsednika Srbije Pekingu, zatim predstojeća, prva poseta Medvedeva Srbiji od stupanja na predsedničku dužnost, kao i spremnost i Srbije i SAD da otvorena pitanja oko kojih ne postoji podudarnost gledišta, pre svega status Kosova i Metohije, ostave po strani kako bi dali šansu ostalim aspektima saradnje da se razvijaju.

Učestvujući na Generalnoj skupštini UN, Tadić je uputio poziv ostalim držama da se odupru pritiscima i uzdrže od priznavanja Kosova i Metohije, a tokom boravka u Njujorku imao je priliku da se, uz ostale državnike, sastane sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

Najznačajnije ličnosti u Beogradu

Od posete predsednika Rusije Srbiji 20. oktobra očekuje se potpisivanje niz važnih sporazuma o saradnji dve zemlje, kao i definisanje uslova pod kojima će Rusija odobriti Srbiji kredit od milijardu evra.

Strateško partnerstvo biće ustanovljeno i sa Francuskom, a sporazum o tome, prema diplomatskim najavama, trebalo bi da bude potpisan tokom posete predsednika Sarkozija Beogradu oko Nove godine.

Za sredinu novembra planiran je međudržavni samit Italije i Srbije u Rimu, uz prisustvo predsednika Tadića i premijera Italije Silvija Berluskonija.

Kad je reč o saradnji sa Francuskom i Italijom treba imati u vidu da je reč o članicama EU koje su, uprkos razmimoilaženju oko pitanja Kosova, među najglasnijim zagovornicima pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

U Beogradu će krajem oktobra, kako je najavljeno, boraviti i predsednik Turske Abdulah Gul, što će svakako označiti novu etapu u odnosima dveju državama.

Kad je o regionu reč, Tadić se nedavno susreo sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom na Brdu kod Kranja, uz obostranu ocenu da je tom posetom označena nova etapa u odnosima dve zemlje.

Konstruktivan pristup za BiH

Predsednik Tadić je, takođe, u poslednjih nekoliko meseci u više navrata istakao želju i nameru Beograda da, svojim konstruktivnim pristupom, uz činjenicu da je garant Dejtonskog sporazuma, doprinese unapređenju situcije u Bih na relaciji Republika Srpska - Federacija BIH.

Tadić je taj stav ponovio i tokom nedavne posete Palama, kada je ponovo poručio zvaničnicima Federacije da su dobrodošli na razgovore u Beogradu.

U spoljnoj politici Srbije nisu zaobiđeni ni nekadašnji izuzetno važni partneri bivše SFR Jugoslavije - Pokret nesvrstanih, a aktivniji pristup Srbije i inicijativa predsednika Tadića da Beograd naredne godine bude domaćin jubilarnog samita ovog Pokreta, uz saradnju sa bivšim državama SFRJ, naišla je na pozitivan odjek.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Druga polovine godine u znaku intenzivne diplomatije

Izvor: Blic, 10.Okt.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće u ponedeljak i utorak u zvaničnoj poseti Budimpešti, čime će, uz posetu Kini s kraja avgusta i učešće na Generalnoj skupštini u spetembru, nastaviti intenzivan diplomatski angažman koji će obeležiti drugu polovinu godine...Tadić će, prema najavi njegove...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.