Drugi po veličini skup u 2011.

Izvor: B92, 03.Sep.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Drugi po veličini skup u 2011."

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže za B92 da je, posle Generalne skupštine UN, predstojeći Samit nesvrstanih u Beogradu najveći diplomatski skup u 2011.

Dolazak na konferenciju nesvrstanih u Beogradu potvrdilo je 106 zemalja.

Poslednje pripreme za doček visokih zvanica. U Domu Narodne skupštine pod budnim okom sekretara Veljka Odalovića radovi se privode kraju, kako bi ta zgrada, kao i pre 50 godina, ugostila vrh nesvrstanih.

U holu skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izložena su dokumenta vezana za Prvi samit nesvrstanih. To je bio događaj koji je zabrinuo supersile i na zapadu i na istoku.

Iako se Beograd danas ne ulepšava za nesvrstane kao nekad, to ne umanjuje važnost događaja. Neke od ključnih članica pokreta, poput Egipta, ove godine prošle su kroz dramatične promene.

Beograd će ugostiti oko 600 članova različitih delagacija, a većina njih ima želju da poseti Kuću cveća i grob Josipa Broza Tita.

"Dokaz visokog ugleda Srbije u svetu"

Jeremić kaže da skup kojim će biti obeleženo 50 godina Pokreta nesvrstanih, pokazuje kakav danas ugled Srbija ima u međunarodnoj areni.

Navodeći da je ovo prvi put u istoriji da ministarski skup nesvrstanih organizuje zemlja koja nije članica Pokreta, već posmatrač, Jeremić je rekao da Srbija nema nameru da menja ulogu posmatrača i da su, i pored toga, "svi koji dolaze ukazali poverenje i respekt prema Srbiji".

"Uprkos svim problemima sa kojima se suočavamo, uprkos svim nerešenim pitanjima koje se trudimo da rešimo koristeći diplomatska sredstva, Srbija ima ime i ugled u svetu. Najbolji dokaz je činjenica da se ovaj sklup održava u Beogradu", kazao je Jeremić.

On je naveo da je Pokret nesvrstanih "najveće udruženje u svetu, ne računajući UN", navodeći da je to pravo mesto u kojem se lobira za glasanja u UN, obavljaju se kandidature za razne međunarodne organizacije.

"Najbolji dokaz je što je jedan broj članica EU potvrdio svoj dolazak. Retko imate priliku da okupite toliko zemalja na jednom mestu. Značaj Pokreta nesvrstanih je što predstavlja izuzetan forum u kojem jedna država može da se sa velikim brojem sagovornika u direktnim kontaktima zalaže za svoje interese. Mislim da je to i za Srbiju i za sve druge koju budu ovde dobra prilika", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.