Izvor: B92, 09.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi krug još napetiji

Zagreb -- Drugi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj biće neizvestan, procenjuju analitičari.

Prema predviđanjima političkih analitičara, ali i pojedinih medija, može se očekivati da će sučeljavanje dva kanditada koji su ušli u drugi krug predsedničlkih izbora, biti mnogo oštrije, nego što je to bio slučaj u prvom krugu.

Profesr na Fakultetu političkih znanosti Mirjana Kasapović, smatra da će predizborna kampanja za drugi krug poprimiti mnogo izraženija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obeležja stranačkog i blokovskog sudara, prenosi Beta. "Bit će to borba vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, čija je kandidatkinja Jadranka Kosor, i opozicijskih stranaka koje su stale iza kandidature Stjepana Mesića, a na višoj razini borba desnog i lijevog bloka", rekla ona.

Podela na dva bloka

Drugi analitičari upozoravaju da će drugi krug izbora podeliti zemlju na levi i desni blok, te da bi ta polarizacija mogla postati vrlo značajna za dugoročnije političke odnose između sadašnje vlasti i opozicije. Prema nekim procenama, reč je i prvim o izborima koje su odlučili birači iz dijaspore, jer je upravo taj deo biračkog tela naviše podržao Mesića, odnosno omogućio Jadranki Kosor da u uđe u drugi krug i time pretekne Borisa Mikšića.

Podsetimo, u prvom krugu predsedničkih izbora koji je bio održan 2. januara, između 13 prijavljenih kandidata najviše glasova su osvojili aktuelni predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, osvojivši 48,92 odsto glasova, i Jadranka Kosor sa dobijenih 20,30 odsto glasova. Građani Hrvatske će birati predsednika između ta dva kandidata, 16. januara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.