Druga runda dijaloga vlasti i opozicije: Mediji i rad REM-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2019, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druga runda dijaloga vlasti i opozicije: Mediji i rad REM-a

Druga runda međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji biće održana sutra, uz posredovanje Evropskog parlamenta (EP), a predstavnici nevladinih organizacija, Milan Antonijević i Bojan Klačar, koji učestvuju u razgovorima, očekuju da će preporuke i zahtevi EP ovog puta biti donekle drugačiji i da će biti otvorena pitanja koja su, prema njihovoj oceni, do sada bila u drugom planu, kao što su mediji i rad REM-a.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Milan Antonijević očekuje da će EP pojasniti svoj izveštaj u kojem se, kako kaže, navodi da mnoge preporuke nisu ispunjene, kao i da će biti predočen konkretan pregled svega što je urađeno i što može da se ispravi.

''Sudeći po dokumentima koje smo prikupili, malo je učinjeno od prve runde dijaloga. Vidi se da ima određenih koraka u pravcu izmene zakona, ali to nije dovoljno, dok, s druge strane, ti zakonski predlozi mogu da se unaprede'', rekao je Antonijević za Tanjug.

Antonijević očekuje da će u dijalogu biti dominantne dve teme, mediji, koji su, kako kaže, najvažniji za ravnopravnu izbornu trku, dok se drugo pitanje tiče pritiska na birače i sprečavanja zloupotrebe finansija javnih preduzeća.

Iako je učešće u dijalogu najavio samo deo opozicionih stranaka, Antonijević veruje da će EP imati kontakte sa svim opozicionim strankama.

''Da li će to biti u Skupštini ili na drugom mestu, na opoziciji i EP je da procene šta je najefikasnije. Bitno je da čuju i jednu i drugu stranu'', smatra Antonijević.

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar, koji je, takođe, učesnik u dijalogu, kaže da će se razgovarati o preporukama koje su do sada usvojene, a nisu implementirane u praksi, kao i nove mere koje se odnose na rad Republičke izborne komisije (RIK).

''Očekujem da se otvore pitanja koja su do sada bila najzapostavljenija, a odnose se na medije i rad REM-a'', rekao je Klačar za Tanjug.

Govoreći o rezultatima prve runde dijaloga, Klačar je naveo da je prvi uspeh razgovora uz posredovanje EP to što je Vlada Srbije pokazala spremnost da se reše pitanja na koja je prevashodno ukazala Misija OEBS-a.

''Drugi uspeh je da su neke od tih mera već implementirane, a odnose se na izradu nacrta Zakona o javnim preduzećima, Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kao i akata koji se odnose na birački spisak'', naveo je Klačar.

Prema njegovim rečima, postoje pitanja koja je Vlada načelno prihvatila, ali koja nisu sprovedena u praksi.

''Ono što je dogovoreno, a nije ispunjeno, tiče se funkcionerskih kampanja, kao i uloge međunarodnih i domaćih posmatrača. Postojala je saglasnost da je potrebno precizirati njihovu ulogu što nije rešeno, ali postoji naznaka da će biti rešeno kroz uputstvo RIK-a'', rekao Klačar.

Osim toga, ukazuje Klačar, nije pokrenuta ni procedura za izbor novih članova REM-a, a nisu ni pojašnjena pravila u političkom marketingu i oglašavanju.

Inače, Vlada Srbije je utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu.

Uvodi se zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka i subjekata, kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka.

Izmene i dopune zakona se odnose i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji suprotno zakonu.

Uvodi se nov pojam "javni resurs" pod kojim se podrazumeva nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

Na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, koja je održana u utorak, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om Nebojša Stefanović kazao je da unapređenje izbornog procesa ne važi samo za izbore 2020. godine, već da je to proces na kojem i ubuduće treba kontinuirano raditi.

Kako je naveo, od propisa koji su zatečeni 2012. godine promenjen je samo zakon o finansiranju političkih stranaka, kojim je smanjen deo koji za tu namenu ide iz budžeta, dok su svi ostali zakoni ostali nepromenjeni.

Dodao je da se u međuvremenu javila potreba da se unapredi izborni proces, posebno zbog, kako je naveo, promene stanja u medijima, te da je potrebno da se zakoni poboljšaju i da se preporukama postigne da učešnici izbornog procesa imaju još bolje uslove, ravnomerniju zastupljenost i da budu bolje predstavljeni.

On je rekao da se deo preporuka može sada primeniti do parlamentarnih izbora 2020. godine, dok će se drugi deo preporuka primeniti nakon toga.

Druga runda međustranačkog dijaloga koji se odvija uz posredovanje Evropskog parlamenta, biće održana sutra u "staroj skupštini", a prisustvovaće mu izvestilac odbora za spoljne poslove EP za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica Delegacije zadužena za odnose sa Srbijom Tanja Fajon.

Međustranačkom dijalogu, prema programu, prisustvovaće i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Učešće su najavili SNS, SPS, SDPS, LDP, LSV, SDA Sandžaka, PUPS, JS, Stranka moderne Srbije, Nova Srbija Pokret za spas Srbije, Pokret socijalista, Narodna seljačka stranka, Ujedinjena seljačka stranka, Savez Vojvođanskih Mađara.

Pozivu su se odazvali i poslanici koji nisu članovi poslaničkih grupa, Zoran Živković, Muamer Zukorlić i Jahja Ferhatović, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana i SPAS-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DRUGA RUNDA Počeo razgovor vlasti i opozicije o izbornim uslovima, posreduju poslanici EU

Izvor: Blic, 15.Nov.2019, 11:30

U Skupštini Srbije jutros je počela druga runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredstvo evropskih parlamentaraca i nevladinih organizacija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.