Izvor: B92, 09.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković u poseti Sloveniji

Ljubljana -- Vuk Drašković je završio dvodnevnu, neformalnu posetu Sloveniji.

Ministar spoljnih poslova državne zajednice je vodio razgovore sa slovenačkim domaćinom šefom diplomatije Dimitrijem Rupelom, koji je ove godine i predsedavajući OEBS-a.

Drašković je na novinarskoj konferenciji izjavio da je jako zadovoljan razgovorima i da je "od Slovenije dobio najiskreniju i najtvrđu podršku da ubrzano i koristeći sve moguće prečice, SCG dođe do pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o pridruživanju EU, ako je moguće do kraja ove godine ili do početka iduće."

Zbog toga je dogovoreno da SCG i Slovenija potpišu seriju sporazuma o školovanju srpskih i crnogorskih kadrova administracije i stručnjaka za evropske integracije.

Drašković je i izjavio da će "sigurno u mnogim oblastima dalje relaksirati vizni režim, bar do trenutka dok SCG ne otpočne pregovore o pridruživanju, posle čega ćemo valjda mi pridružiti Beloj šengenskoj listi, kada tih barijera između naših država neće biti".

Vuk Drašković je sa slovenačkim ministrom razgovarao i o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, pri čemu je naglasio da postojeći trgovinski debalans treba rešavati ofanzivnijim, investicionim programom Slovenije u SCG, jer su dosadašnja iskustva iz te oblasti jako dobra. Ministri su složili i da je potrebno odmah pristupiti formiranju mešovitih slovenačko-srpsko-crnogorskih preduzeća, kako zbog zajedničkog nastupa na ruskom tržištu, tako i zbog nastupa na tržištima zemalja trećeg sveta, nekadašnjih nesvrstanih.

Drasković je Rupela upoznao i sa situacijom na Kosovu, jer će pitanje statusa Kosova, doći na dnevni red OEBS-a tokom ove godine slovenačkog predsedavanja. "Apsolutno smo se saglasili da taj status Kosova mora da bude evropski uz poštovanje principa nepromenljivosti granica i uz poštovanje principa da se prava ni jednog naroda na Kosovu ne mogu graditi na pravu drugoga naroda i da je najveća obaveza albanske većine na Kosovu, da se maksimalno drži evropskih standarda o pravima manjina, Srba i drugih nealbanaca", izjavio je ministar SGC.

Slovenački ministar Rupel je, prema rečima Vuka Draškovića, obećao i da će se bilateralni sporazum Slovenije i SCG o socijalnom osiguranju uskoro naći pred slovenačkim parlamentom.

Drašković je na kraju posete Sloveniji izjavio i da očekuje skoru posetu Rupela Beogradu, ali i posete slovenačkog predsednika države i premijera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.