Izvor: B92, 19.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković u Savetu Evrope

Brisel -- U Strazburu održana sednica Komiteta ministara Saveta Evrope na kojoj je učestvovao i šef diplomatije SCG Vuk Drašković.

Ministar spojnih poslova SCG, Vuk Drašković, preneo je danas učesnicima sednice Komiteta ministara Saveta Evrope stavove Beograda o rešavanju problema Kosova.

Šef diplomatije SCG posle sastanka Komiteta ministara SE preneo je utisak da se "scenario za Kosovo ubrzava" jer će Ahtisari, posle izveštaja šefa UNMIK-a Sorena Jesena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Petersena o standardima na Kosovu, neformalnih konsultacija sa Savetom bezbednosti UN i još jedne posete Prištini i Beogradu, do početka jeseni podneti izveštaj Savetu bezbednosti sa objašnjenjem da je dobio mandat da posao završi do kraja godine.

Vuk Drašković je izjavio da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov "veoma eksplicitan i ubedljiv u stavu da Kontakt grupa nikada nije donela zaključak da specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari svoj posao mora da završi do kraja godine".

Učesnicima sastanka, među kojima je bio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, kao i ministri spoljnih poslova gotovo svih zemalja regiona, Drašković je rekao da se Beograd zalaže za kompromis koji podrazumeva poštovanje svih legitimnih zahteva Albanaca, zaštitu prava srpske i drugih manjina i poštovanje povelje UN, odnosno međunarodno priznatih državnih granica. Drašković je rekao da je posle istupanja primio čestitke od mnogih učesnika zasedanja, ali da se uprkos tome "stiče utisak da je preovladao stav da će ovoga puta pravo napisati jači i da će sila definisati pravo".

Šef diplomatije SCG kazao je da je evropskim ministrima ukazao i na politiku dvostrukih standarda, zapitavši "kako je moguće da se granice jedne pokrajine nikako ne mogu menjati, ali da se mogu menjati granice međunarodno priznate države". "Ako se suočimo sa proglašenjem Kosova kao međunarodno priznate države, Srbija takvu odluku neće prihvatiti ni priznati, ni pod kaznama ni pod nagradama", kazao je Drašković.

Ministri i visoke diplomate iz 46 zemalja članica Saveta Evrope danas su razgovarali o načinima da se dodatno podrži razvoj demokratije i dobrog upravljanja, kao i interkulturni dijalog u zemaljama članicama, a govorilo se i o unutrašnjim reformama SE.

Sednica Komiteta ministara SE završena je usvajanjem zajedničkog saopštenja u kojem se ističe potreba konsolidacije sistema za zaštitu ljudskih prava i unapređenja saradnje SE sa Evropskom unijom.

Predsedavanje Komitetom ministara od šefa rumunske diplomatije Mihaja Razvana Ungureanua preuzeo je, za narednih šest meseci, ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.