Izvor: B92, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković u Francuskoj

Pariz -- Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Drašković boravi u poseti Francuskoj.

Vuk Drašković je danas u Parizu u razgovoru s francuskim senatorom Robertom Badinterom rekao da Kosovo ne može postati nezavisno jer nikada nije bilo jedna od republika u Jugoslaviji.

Drašković je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, podsetio Badintera, koji je 1992. vodio arbitražnu komisiju za SFRJ, na zaključak te komisije da samo republičke granice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u SFRJ mogu postati međunarodne granice. Šef diplomatije je dodao da se taj zaključak sada ignoriše zahtevima da i Kosovo postane nezavisno.

Drašković je rekao da istorija Kosova ne počinje Slobodanom Miloševićem i da sadašnja demokratska Srbija ne treba da plaća račune za Miloševićevu politiku. Drašković je dodao da je istorija i to što su kosovski Srbi u poslednjih osam godina izloženi progonu, nasilju i kršenju osnovnih ljudskih prava.

Drašković je na konfenciji za novinare u Međunarodnom pres centru u Parizu rekao da Srbija nikada neće prihvatiti, niti pristati, da se na njenoj teritoriji stvori druga albanska država. Drašković je naglasio da su država Srbija i njena kultura stvoreni na Kosovu, da je Srbija tu primila hrišćansku religiju i da "Kosovo nije Alžir Srbije".

"Srbija je u istoriji gubila Kosovo, kada su ga Hitler i Musolini dali Albaniji. Oduzimali su ga i Turci, ali smo ga uvek vraćali. Čak i da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija presudi da je Kosovo albanska država, Srbija to neće priznati, ni prihvatiti", najavio je Drašković.

"Nadam se da će naši albanski prijatelji shvatiti da bi bila katastrofa i za nas, i za njih, ako ne dođe do sporazuma o Kosovu. Geografija se mora poštovati", naglasio je Drašković.

On je ponovio da bi priznanje nezavisnosti Kosova bilo ignorisanje Povelje Ujedinjenih nacija, Helsinškog akta, međunarodnih zakona, logike i pravde. "U suprotnom, hajde da promenimo Povelju Ujedinjenih nacija. Ona onda može da ima samo dva člana. Prvi bi glasio da su 'moćne države uvek u pravu', a drugi, 'ako nisu u pravu, da se primeni član 1'", rekao je šef diplomatije Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.