Izvor: B92, 05.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković razgovarao sa Olmertom

Tel Aviv, Jerusalim -- Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković sastao se u Jerusalimu iza zatvorenih vrata sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.

Izraelski premijer Ehud Olmert rekao je da su izraelske investicije u Srbiju praktično neograničene i prihvatio poziv da poseti Beograd posle parlamentarnih izbora u Srbiji.

To je danas u Jerusalimu novinarima preneo Drašković, dodajući da je Olmert napravio paralelu sa Mađarskom u kojoj su prošle godine izraelske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << investicije iznosile četiri milijarde dolara, a da "mogućnosti za investiranje u Srbiju iznose najmanje toliko".

"Izrael je izuzetno zainteresovan za jedan ofanzivni nastup (u privredi). Pomenute su ogromne mogućnosti kad je pitanju energija, poljoprivreda i saradnja sa vojskom", izjavio je Drašković.

Drašković je kasnije razgovarao i sa izraelskom koleginicom Cipi Livni. Nakon susreta je izjavio da je uslov za postizanje trajnog mira na Kosovu da albanska strana prihvati odredbe Povelje UN o nepovredivosti granica.

"Uslov svih ulova za postizanje trajnog mira je da albanska većina prihvati Povelju UN. Ako to prihvate, naša delegacija će pristupiti razgovorima uz spremnost na maksimalne kompromise", rekao je Drašković na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je kazao da je za takav stav Srbije tražio podršku Izraela i podsetio na prijateljske odnose dve države.

Izraelska ministarka Cipi Livni izjavila je da veruje u kompromis i pregovore: "Verujem u dogovoreno rešenje koje nije nametnuto".

Šef diplomatije Srbije je rekao, osvrćući se na situaciju na Bliskom istoku, da je uslov svih uslova za postizanje trajnog mira u regionu da sve arapske i susedne zemlje priznaju Izrael.

Ranije danas Drašković je razgovarao sa vođom izraelske opozicije Benjaminom Netanijahuom, a zatim je obišao memorijalni centar "Jad Vašem" gde je položio venac u spomen žrtvama holokausta.

Draškoviću predati dosijei o tri ratna zločinca

Direktor Instituta "Simon Vizental" Efraim Zurof predao je večeras u Jerusalimu ministru inostranih poslova Srbije Vuku Draškoviću tri dosijea ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata.

Kako je novinarima posle sastanka rekao Zurof, reč je o šefu ustaške policije u Požegi Milivoju Ašneru, bivšem ustaškom komandantu Dubrovnika Ivi Rojnici i Šandoru Kepiru, koji je za vreme Drugog svetskog rata, kao mađarski policajac, učestvovao u ratnim zločinima u Vojvodini.

"Razgovarao sam sa predsednikom (Srbije Borisom) Tadićem. Mislim da postoji volja u Srbiji za saradnju. Pitanje je da li politička administracija može da uradi to što mora biti urađeno", rekao je Efraim Zurof novinarima.

On je istakao da je potpuno jasno "da ti ljudi zaslužuju da budu privedeni pravdi, jer se ubicama mora suditi."

"Ivo Rojnica je u Buenos Ajresu, kontaktirali smo sa argentinskim vlastima, one su voljne da ga izruče ako neka država zatraži ekstradiciju", rekao je Zurof.

U slučaju Ive Rojnice i Milivoja Ašnera, reč je o zločinima koji su počinjeni nad Srbima u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, tako da i Srbija i Hrvatska imaju pravo da zatraže izručenje.

"Ovo ne može i ne bi trebalo da bude urađeno bez Srbije. Očekujemo reakciju Ministarstva pravde Srbije", rekao je Zurof i dodao da će se u utorak čuti telefonom sa srpskim ministrom pravde Zoranom Stojkovićem.

Drašković je kratko rekao novinarima da će u utorak obavestiti Vladu Srbije o tome, dodajući da "ratni zločini ne smeju da ostanu nekažnjeni".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.