Izvor: B92, 06.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković: ništa nije učinjeno da se Srbima saopšti istina

Beograd -- Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković najavio je u subotu da će zvanični razgovori o podeli funkcija na nivou državne zajednice početi sledeće nedelje. "Zvanični dogovori još nisu počeli, a nezvanično su počeli kada se govorilo o većinskoj vladi četiri demokratske liste, kada je bilo predviđeno da Demokratska stranka zadrži resor ministarstva odbrane Srbije i Crne Gore, a da SPO-u pripadne resor spoljnih poslova", rekao je Drašković u intervjuu agenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beta.

Na pitanje da li bi pristao da obavlja funkciju na koju bi bio izabran glasovima poslanika Socijalističke partije Srbije, predsednik SPO-a je odgovorio da "nažalost ne vidi mogućnost da iko bude izabran na bilo koju funkciju osim uz podršku SPS-a u parlamentu državne zajednice". "Meni je to teško i neshvatljivo, i ne mogu da ne kažem da se jako neprijatno osećam kao poslanik u Skupštini Srbije gledajući kako tri demokratske partije glasaju zajedno sa SPS-om, i gledajući kako četvrta demokratska partija glasa zajedno sa Srpskom radikalnom strankom. Nešto mi tu nije ni logično ni normalno", rekao je Drašković.

Govoreći o odnosu Srbije i Crne Gore prema Haškom tribunalu, Drašković je istakao da je "u pitanju ispunjavanje međunarodnih obaveza" državne zajednice. "Nema mesta reči saradnja', ako je u pitanju obaveza. To može biti i političko i pravno pitanje, ali po mom mišljenju to je nacionalno pitanje prvoga reda. Najveći nacionalni greh prethodne vlade je taj što u protekle tri godine nije učinila gotovo ništa da Srbima saopšti istinu o onome što se zaista događalo od 1990. godine do 2000. godine", rekao je Drašković. Predsednik SPO-a je ocenio da bi srpski narod "shvatio šta se desilo" kada bi mu "odgovorni mediji u dužem vremenskom periodu saopštavali dokumente, činjenice i zapise".

Upitan da li je moguća koalicija sa Srpskom radikalnom strankom ukoliko vodeći ljudi te stranke nisu činili krivična dela, Drašković je odgovorio da "osnov za koaliciju nije činjenje krivicnih dela, nego program stranke i sagledavanje posledica te koalicije sa stanovišta državnih i nacionalnih interesa".

Na pitanje koji su spoljnopolitički prioriteti SCG-a, Drašković je naveo učlanjenje SCG u NATO program "Partnerstvo za mir", borbu za kantonizaciju Kosova i povratak srpskog naroda u tu pokrajinu, kao i pridruženje državne zajednice borbi protiv globalnog terorizma, uz postizanje sporazuma da saradnja i savezništvo budu "dvosmerni".

Upitan da navede svoju najveću grešku, Drašković je odgovorio da je njegova najmanja greška ulazak u Saveznu vladu u januaru 1999. godine, ističući da je tada branio zemlju koja je bombardovana bez odluke Saveta bezbednosti UN, kao i da je tada sprečio "pokušaj obnavljanja komunizma u Srbiji". "Siguran sam da sam spasio hiljade života, a svoju glavu sam stavio na panj. Posle toga su poubijali mnoge ljude u stranci i iskopali grobove u mojoj porodici", rekao je Drašković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.