Izvor: B92, 22.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković: Tadić otvara vrata Evrope

Beograd -- EU poručuje da je "pravo srpskog naroda da glasa kako hoće, ali je na srpskom narodu i da snosi posledice svoga izbora".

"Na ovim izborima se bira između puta Srbije ka evropskim integracijama i puta Srbije unazad, u Miloševićevo vreme mržnje, sukoba, izolacije", rekao je ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković gostujuću u emisiji Kažiprst Radija B92. Drašković kaže da su evropski zvaničnici zabrinuti za ishod izbora u nedelju:

"Niko u Evropi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne želi da SCG ostane izvan evroatlantskih integracija. Ne žele tu neku rupu koja danas postoji od slovenačke granice pa do Soluna. I naravno da je Evropa zainteresovana da ta rupa bude što pre popunjena evropskim kvalitetom života, pravom evropskim, standardom".

Lider SPO smatra da u Srbiji nije u dovoljnoj meri napravljena atmosfera poput one u Francuskoj kada se u drugom krugu biralo izmedju Žan Mari Le Pena i Žaka Širaka. "Te francuske atmosfere nema, na žalost. Nje nema iz raznih razloga. Jedan od razloga je - čini mi se - i taj što se ne vodi ni kampanja samog kandidata demokratskih snaga u stilu u kojem je Širak posle prvog kruga zaboravio da je on kandidat svoje partije, nego je naprosto rekao: 'Ja sam kandidat sada cele Francuske da sprečim njen povratak ili njen odlazak unazad'. Od kandidata, naravno da će SPO sada podržati - mi smo to najavili još od momenta raspisivanja predsedničkih izbora - Borisa Tadića, ako priđe u drugi krug. Prošao je u drugi krug, ima bezrezervnu podršku SPO-a. Ali ako misli da pobedi, onda treba zaboraviti na reč DS. Naprosto, on je sada kandidat svih demokratskih snaga, potencijala Srbije, i tako mora da se postavi i on i njegov izborni štab, da bi došlo do nekakve mobilizacije. Bez te mobilizacije nema pobede. Pobeda tog kandidata značila bi pobedu puta i značila bi pobedu tih demokratskih snaga u Srbiji. Poraz njegov ne bi značio poraz DS-a, nego poraz svih ovih snaga. Stvari - čini mi se - nisu ili nisu u dovoljnoj meri tako postavljene, što rezultira i manjkom te anti Le Pen-ovske atmosfere", rekao je Drašković.

Drašković je kazao da mala podrška birača koju je dobio kandidat vladajuće koalicije Dragan Maršićanin u prvom krugu predsedničkih izbora nameće obavezu raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. "U svakom slučaju, idemo ka vanrednim parlamentarnim izborima. Podrška od 400.000 birača koji su glasali za Maršićanina je tako mala da nameće moralnu obavezu da se ide pred birače. To neće uticati na destabilizaciju Srbije", rekao je Drašković Radiju B92 i dodao da njegova stranka "razmišlja o budućoj saradnji" sa Demokratskom strankom, naglašavajući da "mora doći do saradnje svih demokratkih snaga i demokratkih stranaka u Srbiji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.