Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković: Spremni smo na kompromis

Beč -- Ministar spoljnih poslova SCG izjavio je da je Beograd spreman na kompromis s Prištinom u rešavanju budućeg statusa Kosova.

U intervjuu austrijskoj agenciji APA, Vuk Drašković je rekao da se ne sme dogoditi povratak na stanje pre 1999, u čemu se slažu i međunarodne organizacije.

"Međutim, tu se nalazi i pravo pitanje. Tada, pre 1999, postojale su dve ekstremne pozicije. Na jednoj strani bivši predsednik Slobodan Milošević sa parolom 'pun integritet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i suverenitet ili smrt', a na drugoj strani Albanci sa svojim sloganom 'nezavisnost ili smrt'", objasnio je Drašković. Prema njegovim rečima, sadašnji stav Beograda "više od autonomije, manje od nezavisnosti" predstavlja već znatan kompromis srpske vlade, dok su "Albanci i dalje ostali na svojoj poziciji od pre 1999". Drašković, međutim, dodaje, da je potreban kompromis i da je odlučujuće kada bi albanska strana napravila korak u tom pravcu i zaboravila na nezavisnost.

Ministar SCG je poručio da rešenje mora biti nekonvenconalno, možda po modelu Južnog Tirola u Italiji. "Moramo pokušati da očuvamo multietničko evropsko lice Kosova. Svim stanovnicima mora biti dozvoljeno da uživaju svoja nacionalna i kulturna prava", objasnio je Drašković, podsećajući da u aktuelnoj situaciji Srbi i ostali nealbanci nemaju ni pravo na život, nikavu slobodu kretanja, ni pravo na privatnu svojinu.

On je rekao da Beograd zahteva garancije za zaštitu manjina u pokrajini, kao i povratak svih Srba i nealbanaca koji su pobegli ili su bili proterani nakon 1999, kao i da se međunarodne granice SCG prema Makedoniji i Albaniji ne menjaju: "Te će granice u budućnosti postojati samo na kartama, dok će u realnosti biti nevidljive i otvorene. Kosovo mora na Balkanu predstavljati most i biti otvoreno ka svim stranama."

On je podvukao da, pošto su sve prodemokratske snage u Srbiji za kompromis i da ne postoji nijedna stranka koja bi bila spremna da prihvati nezavisnost Kosova, ta pokrajina može postati samostalna samo ako Albanaci ili međunarodna zajednica upotrebe silu za dostizanje tog cilja. "Tada bi se postavilo pitanje da li je NATO bombarovao Srbiju da bi sprečio humanitarnu katastrofu ili da bi stvorio nezavisnu albansku državu na teritoriji SCG. Nadam se da je razlog bio prvi", rekao je Drašković, dodavši da Srbija neće dozvoliti promenu granica, a ni da Kosovo dobije mesto u UN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.