Drašković: Sprečiti snage prošlosti

Izvor: Politika, 09.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković: Sprečiti snage prošlosti

Vuk Drašković sa nekolicinom funkcionera i pristalica Srpskog pokreta obnove položio venac na Trgu Republike u Beogradu, povodom 17 godina od devetomartovskih demonstracija

Godišnjica povodom demonstracija koje su održane 9. marta 1991. godine obeležena je juče na Trgu Republike u Beogradu. Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, s nekolicinom funkcionera stranke i u prisustvu manje grupe pristalica, položio je venac kod spomenika Knezu Mihailu na Trgu Republike. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << U tim demonstracijama, koje je organizovao SPO tražeći ostavke petorice tadašnjih urednika Radio-televizije Srbije, poginuli su učenik Branivoje Milinović i policajac Nedeljko Kosović.

Povodom 17 godina od devetomartovskih protesta, Drašković je ocenio da je stanje u Srbiji teško i opasno i da postoji mogućnost da na vanrednim parlamentarnim izborima 11. maja stare političke snage osvoje većinu i preuzmu vlast.

„One snage protiv kojih su organizovane demonstracije oporavile su se od poraza, uzdigle i osnažile tako da postoji realna mogućnost da ponovo preuzmu vlast”, rekao je Drašković.

Lider SPO je ocenio da je zahtev premijera Srbije Vojislava Koštunice za raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora logičan i jedino moguć potez u ovakvoj situaciji.

Drašković nije hteo da se izjašnjava o izlasku SPO na vanredne parlamentarne izbore i niti da li će na njima nastupiti samostalno ili u koaliciji, pre nego što izbori budu raspisani.

On je, međutim, objasnio da politički protivnik SPO nije niko iz redova onih koji su sa ovom strankom bili na demonstracijama, na Vidovdanskom saboru i tromesečnim protestima koalicije „Zajedno”. „Ja se nadam da će opasnost od povratka Srbije u prošlost da nas sada ponovo objedini i da ne damo da se zatvore evropska vrata Srbiji i našem narodu”, istakao je Drašković.

On je upozorio da se ne sme dozvoliti povratak na vlast političkih snaga koje predstavljaju stari režim „iste ideje izolacije, mržnje, ratova, novih izbeglica i zatvaranja Srbije i njene evropske budućnosti”.

Za postojanje takve opasnosti, kako je objasnio, krivicu snose i sve demokratske snage koje su propustile da posle preuzimanja vlasti 5. oktobra 2000. godine načine radikalan raskid sa starim režimom zbog čestog „sklapanja trgovačkih nagodbi i koketiranja sa politikom zla”.

Upitan da li Srbija treba da ide u Evropu bez Kosova i Metohije, Drašković je podsetio da su suverenitet nad tom pokrajinom izgubile političke snage koje su posle bombardovanja NATO 1999. godine potpisale Kumanovski sporazum.„Sada je Srbiji napravljena nepravda, jer je nasilno ignorisana Rezolucija 1.244, koja nam je ostavljala makar ime na našoj državnoj granici sa Albanijom i Makedonijom”, kazao je lider SPO, istakavši da „duboko veruje da Srbija tu nepravdu mora ispraviti i vratiti granicu tamo gde je njeno mesto”.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Mihailović: Koštunica dao doprinos višestranačju

Kopredsednik Srpskog demokratskog pokreta otpora (SDPO) Vojislav Mihailović ocenio je juče da je premijer Srbije Vojislav Koštunica najavom da će vratiti mandat narodu dao veliki doprinos višestranačju i demokratskom procesu u Srbiji.

„Pokazalo se da ima ljudi koji nisu željni vlasti, koji ne uzurpiraju vlast i koji su spremni da mandate vrate narodu kako bi narod iznova dao ponovno poverenje ili izabrao druge da vode ovu državu”, rekao je Mihailović novinarima na Trgu Republike u Beogradu, gde je ta stranka obeležila godišnjicu 9. marta, odvojeno od čelnika Srpskog pokreta obnove, koji su sat vremena pre njih obeležili godišnjicu na istom mestu.

Odgovarajući na pitanje s kojim strankama će SDPO ući u koaliciju na predstojećim izborima, Mihailović je rekao da dogovori tek predstoje. „Sačekajmo da vidimo šta će vlada i kakvu će odluku doneti, odluku predsednika Srbije za kada će zakazati izbore. Posle toga idu pregovori i razgovori oko predizbornih koalicija. Verujem da ćemo se naći na toj desnoj strani, s partijama desnog centra, a tu su, pre svega, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija i to je koalicija u kojoj smo bili ranije”, objasnio je Mihailović.

Beta

[objavljeno: 10/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.