Izvor: B92, 10.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković: Sprečiti pobedu prošlosti

Prag, Bratislava -- EU i ceo demokratski svet bi trebalo da kažu Srbima da neće podržati povratak Srbije u vreme Miloševića, kaže Drašković.

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, upozorio je u intervjuu slovačkom dnevniku "Pravda" da se "do sada (iz EU) nije čula takva jasna poruka, očigledno iz straha da bi mogla da bude kontraproduktivna".

"Kandidat reakcionarnih snaga zloupotrebljava taj navodno neutralni pristup demokratskog sveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i tvrdi da će inostranstvo pozdraviti bilo kakav rezultat izraza slobodne volje građana Srbije. To nije istina i Srbi to moraju da znaju", kazao je on.

Drašković je, međutim, pred izbore optimista i veruje u demokratski potencijal Srbije, koji će prema njegovoj prognozi "biti dovoljan da spreči pobedu kandidata koji predstavlja prošlost". "Verujem da će sve demokratske snage Srbije u drugom krugu stati uz demokratskog kandidata, bez obzira ko to bude", kazao je ministar i lider SPO.

"Ne smemo dozvoliti bilo kakav znak jednakosti između Miloševića i Srba", dodao je Drašković odgovarajući na pitanje o saradnji SCG sa tribunalom u Hagu. "U Hagu se ne radi o saradnji. Kada nešto morate da uradite to je obaveza. A za nas je Hag dvostruka obaveza. Nije reč samo o obavezi prema međunarodnoj zajednici, već pre svega prema sebi. Moramo da se distanciramo od Miloševića i onih koji su ga podržavali u vrše- nju zločina", kazao je Drašković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.