Izvor: B92, 07.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković: Kosovo - region bez prava

Sofija -- Šef diplomatije SCG izjavio da je Kosovo deo Evrope u kome nema bezbednosti za čitavu jednu naciju.

Vuk Drašković založio se u Sofiji, na ministarskom sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, za poštovanje i primenu osnovnih principa OEBS-a.

"Nažalost, danas postoji deo Evrope, deo Balkana, deo SCG bez bezbednosti i prava na bezbednost za čitavu jednu naciju. Taj region je Kosovo", poručio je Drašković . Drašković je rekao da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Kosovu hrišćanski Srbi lišeni osnovnih ljudskih prava - prava na siguran život, na bezbednost imovine, slobodu kretanja i veroispovesti. Obraćajući se kolegama iz 55 zemalja članica, Drašković je kazao da je od 1999. gotovo 250.000 Srba proterano sa Kosova, da je potuno uništeno 40.000 srpskih kuća kao i 150 crkava i manastira, a ubijeno više od 2.500 Srba među kojima je i mnogo dece.

Drašković, koji se minsitrima obratio bez unapred pripremljenog govora, rekao je da se na Kosovu moraju poštovati, i pre svega primenjivati, principi OEBS i standardi moderne Evrope i predložio formulu "tri E", kao forumulu za saradnju i poštovanje prava manjina. Prvo "E", po rečima Draškovića, znači evropski nivo zaštite Srba i drugih nealbanaca na Kosovu. Drugo "E" označava evropski model decentralizacije vlasti sa najvišim mogućim nivoom lokalne autonomije uz poštovanje principa pozitivne diskriminacije, a treće "E" evropski kvalitet granica, rekao je šef diplomatije SCG.

Drašković je rekao da se državna granica SCG i Albanije ne može ni menjati, ni preimenovati, ali da se SCG u potpunosti zalaže za evropski kvalitet te granice koja "mora biti potpuno otvorena, nevidiljiva". "To je Kosovo za kakvo se mi zalažemo - Kosovo kao evropski region u okviru evropske SCG. Kosovo kao evropski most, a ne kao mesto kršenja osnovnih ljudskih prava", zaključio je Drašković u govoru na ministarskom sastanku OEBS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.