Drašković: Ko sa kim jamu kopa

Izvor: B92, 05.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković: Ko sa kim jamu kopa

Beograd -- Vuk Drašković kritikuje nameru pojedinih demokratskih stranaka da na pitanju Kosova sarađuju sa radikalima i socijalistima.

Lider Srpskog pokreta odnove Vuk Drašković rekao je u Poligrafu B92 da su lideri SRS-a i SPS-a, umesto suštinske autonomije za Kosovo nuđene u Rambujeu 1999, odabrali bombardovanje i uništavanje cele Srbije. "Kako se može držati opelo nad rakom sa onima koji su tu raku iskopali? Kosovsku jamu iskopali su upravo SRS i SPS", kazao je Drašković, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je u to vreme bio potpredsednik savezne vlade.

"Sramota je za demokratske vlasti što se posle 2000. godine upustila u koketiranje sa tom osovinom zla, umesto da ih izvede na optuženičku klupu zbog velikog zločina prema Kosovu, zbog zločina prema narodu Srbije. Ja sada naprosto ne mogu da verujem da je moguće sa tim ljudima, oko bilo čega što se tiče nacionalnog državnog interesa, biti zajedno", kazao je Drašković, koji je rekao da od grešaka ne abolira ni svoju stranku.

Napad na prostorije SPO-a

Posle sinoćnjeg intervjuua Vuka Draškovića u Poligrafu B92, polupani su prozori na mesnom odboru u selu Gornji Matejevac, 8 kilometara udaljenom od Niša, izjavio je Milorad Krstić, potpredsednik mesnog odbora SPO-a.

Prema njegovim rečima, vrata prostorije su obijena, a inventar je prevrnut. Slučaj je prijavljen policiji.

Lider SPO-a je rekao da ne vidi zašto radikali, socijalisti i DSS insistiraju na skupštinskoj rezoluciji u kojoj bi pisalo da samo Kosovo sa Srbijom može postati članica EU. Drašković, koji je u prošloj vladi bio šef diplomatije, rekao je da to već piše u preambuli Sporazuma o pridruživanju Uniji.

"Prema tome, ako ćemo da razmišljamo razložno, onda to znači da sa ovakvom preambulom treba ujutru da potpišemo sporazum sa EU, ako EU hoće. Jer i mi danas, braneći državni integritet Srbije, branimo upravo to što piše u preambuli tog sporazuma – ne priznajemo kosovsku državu, mi priznajemo Rezoluciju 1244, UN, UNMIK, protektorat", objasnio je Drašković.

On povodom najnovijih dešavanja na severu Kosova misli da se ide ka novim sukobima sa svetom, od kojih će pre svih štete imati Srbija i Srbi sa Kosova.

"Kosovo nije država iako Priština tvrdi da jeste. Neke države to priznaju, a neke ne priznaju, ali ono što svi priznaju jeste da Srbi imaju pravo na lokalnu policiju, na veoma veliku lokalnu samoupravu, na specijalne ekonomske i kulturne veze sa Beogradom. To što pomaže našem narodu na Kosovu mi ne smemo da mu oduzimamo", rekao je Drašković.

"Kalimerovska Srbija ne može da pobeđuje"

"Uvek je kosovski ep i poraz u istoriji Srba bio srpska Ilijada i Odiseja - on je postajao narodnom žaokom pobede, a ne kancer samouništenja. A sada nam se događa da Kosovo postaje idealna prilika za samosakaćenje, samoizolaciju i za samosramoćenje Srbije", rekao je Drašković.

"Hoću pobedu. Kosovski mit me uči da težim pobedi. Do te pobede može da dođe samo snažna Srbija, a ne kalimerovska Srbija lelekanja i ne Srbija kojoj su se duhovne zastave našle u rukama onih koji su krivi za najveći udes srpskog naroda i države koji se desio u deceniji 1990-2000.", rekao je lider SPO-a.

"Izgubili glasače, ali ne i obraz"

Drašković je napomenuo da je SPO prvi reagovao na rasističku diskriminaciju pekara albanske nacionalnosti koja se odvija u Somboru, ali da mnogi mediji to nisu preneli.

"Izgubili smo glasače, ali nismo veru i obraz", kazao je lider SPO-a.

"Nikada ništa dobro ta strategija nije donela Srbiji, ta politika koja tvrdi i danas da je osnovna funkcija vasione da satire Srbe, da je naša najveća nacionalna obaveza kako bismo bili ponosni da mrzimo Ameriku i Evropu, da se bavimo istorijskim falsifikatima kako su nam Britanija, Francuska, Italija i Nemačka istorijski neprijatelji."

"Ne amnestiram nikoga od njih za veliko ogrešenje koje su načinili kada je u pitanje teritorijalna celovitost, za nasilno pomeranje imena Srbije sa Prokletija na Kopaonik, za ciničnu doskočicu sa kojom su to opravdali da je 'Srbija jedinstven slučaj'. Međutim, mi moramo hitno, ako mislimo da trajemo, da nađemo tačan i pošten odgovor na pitanje: ko su glavni i, verovatno, jedini krivci za to?", rekao je Drašković.

"Tri puta su u 20. veku dramatično menjane granice Srbije, i sva tri puta u korist Srbije, i sva tri puta uz odlučujuću pomoć upravo najvećih zapadnih sila", rekao je on.

"Napuniću trgove otpora"

Drašković je najavio borbu Srpskog pokreta obnove "da Srbija ostane gde joj je i mesto - kao deo zapadne civilizacije".

"Ako smo se ponovo probudili u 1999, ako ponovo čujemo sa TV ekrana da je ona politika koja je vođena u prethodnoj deceniji patriotska i da moramo da se vratimo na te staze, onda nemamo drugog nego da ponovo napunimo trgove otpora", rekao je Drašković.

"Voleo bih da do toga ne dođe, da pobedi razum i da Srbiju ne guraju u prošlost", rekao je on, ali da borbu duguje "hiljadama Dositeja Srbije, onim junacima 9. marta, Vidovdanskog sabora i tromesečnog karnevala demokratije zime 1996-'97, koji su se borili za evropsku Srbiju."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.