Izvor: B92, 28.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković: Borba kroz institucije

Priština -- Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je da je potpuno uveren da Srbi sa Kosova moraju ući u institucije.

Drašković je zajedno sa ministrom Draganom Kojadinovićem i patrijarhom Pavlom, prisustvovao obeležavanju Vidovdana u Gračanici i na Gazimestanu. S druge strane, Vlada Kosova bavila se praktičnijim stvarima - popisom stanovništva.

Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković rekao je u Gračanici da ostankom izvan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << institucija, srpska strana daje šansu Albancima da se njihove želje i opredeljenja za nesporazum pretvore u nešto za šta je kriva srpska strana: "To je dodatni razlog da uđemo u institucije i da se borimo", rekao je Drašković.

On je, ujedno, naveo i da je pitanje kako će Albanci dočekati Srbe u institucijama: "Ne sme se dopuštati da albanska strana igra partiju u kojoj vuče i svoje poteze i poteze srpske strane. Ako sutra naši predstavnici uđu u parlament Kosova, da vidimo da li će ih primiti tako illi će još primenjivati neke ekstremnije metode, nego prilikom mog dočeka u Prištinu ili nedavnog dočeka predsednika Srbije Borisa Tadića. Zašto bismo mi uskraćivali priliku njima da pokažu ko je deo sporazuma, a ko je deo nesporazuma?"

Draškovića su juče ispred sedišta UNMIK-a u Prištini aktivisti nevladine organizacije KAN zasuli jajima, a nakon toga je uhapšena 21 osoba.

Svečanosti na Gazimestanu prisustvovalo je par stotina ljudi, koje su obezbeđivale snage UNMIK i KFOR.

"Draškovićev predlog nije ozbiljan"

Portparol Vlade Kosova Daut Dauti izjavio je da predlog Vuka Draškovića za rešenje statusa Kosova po ugledu na plan Z4, svojevremeno nuđen Srbima u Hrvatskoj, nije toliko ozbiljan i da se od najviših nivoa u Srbiji očekuju ozbiljnije inicijative, prenosi Fonet.

"Štetna izjava Draškovića"

Kancelarija međunarodnog predstavnika za BiH izjavu Vuka Draškovića, u kojoj je doveo u vezu rešavanje statusa Kosova s pozicijom BiH, ocenjuje kao neprihvatljivu. Kako prenosi Slobodna Evropa, Kancelarija navodi da je Draškovićeva izjava štetna i destabilizujuća. "BiH je suverena država, članica Ujedinjenih nacija, čije su granice međunarodno priznate i garantovane sporazumima i zakonima. Dani kada je SCG dovodila u pitanje granice BiH davno su prošli i neće biti dozvoljeno da se ikada vrate", navodi OHR, prenosi Fonet.

Popis na Kosovu

Dok su kosovski Srbi obeležavali praznik, Vlada Kosova bavila se praktičnijim stvarima - poput popisa stanovništva, porodica i objekata za stanovanje na Kosovu. Portparol Vlade Daut Dauti najavio je da će popis početi naredne godine: "Postoji velika potreba, ne samo za prebrojavanjem stanovnistva, kosovskih porodica ili bogatstava, vec taj popis treba da bude osnova za buduci ekonomski razvoj Kosova," rekao je Dauti.

Prema Vladinom proračunu, popis ce koštati oko 7,7 miliona evra i 20% tih sredstava ce biti obezbeđeno iz konsolidovanog budžeta Kosova, dok će ostatak dopuniti različiti donatori.

Postupak protiv novinara i aktivista KAN-a

Opstinski sud za prekršaje u Prištini oslobodio je fotoreportera agencije Kosovapres, Jahja Tmavu, dok se postupak protiv novinara agencije KosovaLive i dvojice aktivista Kosovske mreže akcija nastavlja.

Advokat fotoreportera Kosovapresa izjavio je da je tokom sudskog postupka utvrdjeno da je njegov klijent nevin.

Sva četvorica uhapšena su za vreme protesta zbog jučerašnje posete ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića sedištu UNMIK-a.

Novinar KosovoLive Šaip Mustafa pušten je iz pritvora u kome je proveo oko 24 časa, a postupak protiv dvojice pripadnika KAN-a je u toku.

Fotoreporter Tmava izjavio je za Betu da je uhapšen dok je slikao kako policija stavlja lisice Mustafi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.