Drama u DS: Međusobne optužbe Paunovića i Božovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2020, 15:19

Drama u DS: Međusobne optužbe Paunovića i Božovića

Članovi Demokratske stranke počeli su međusobno da se "prozivaju" i optužuju u medijima za stanje u stranci, a poslednji primer za "demokratsku dramu" i optužbe ko poštuje odluke a ko ne, bivši su i sadašnji njeni funkcioneri Saša Paunović i Balša Božović, piše "Blic".

Kako navodi list, najpre je predsednik Opštine Paraćin i sada već bivši član DS-a Saša Paunović rekao na TV N1 da se "preuzimanje DS-a nastavlja i da to čini grupa donosilaca odluka kao i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao krajnja faza tog pokušaja sledi dvorski puč ljudi koji imaju vremena za spletkarenje, umesto za koristan politički rad".

Paunović, koji je nasuprot stavu stranke da se bojkotuju predstojeći izbori, odlučio da izađe na lokalne u Paraćinu, rekao je da će ta grupa uz pomoć statutarne komisije koja se potpuno odmetnula od DS, održati skup i da će reći da je sve bilo u redu čak i da članovi Srpske napredne stranke (SNS) glasaju umesto članova DS.

Paunoviću je odmah odgovorio poslanik DS-a Balša Božović, koji je na Tviter profilu odgovornost prebacio na doskorašnjeg stranačkog kolegu.

"Napredni Paunović, koji je izdao bojkot i napustio DS da bi izašao na izbore, dobija prostor na N1 da bi napadao one koji su ostali u DS- u i poštovali odluku o bojkotu. Bravo", napisao je Božović.

"Blic" podseća da sednica Glavnog odbora DS-a koju je inicirala trećina članova GO, neće biti održana 17. maja, a demokrate koje su zahtevale tu sednicu ponudile su predsedniku Zoranu Lutovcu kompromis da se održi ili 24. maja ili da se dođe do zajedničkog datuma.

Predsednik DS-a je takav predlog odbio.

Inicijativa za isključenje članova Statutarne komisije DS

Grupa članova Demokratske stranke (DS) pokrenula je inicijativu da se iz članstva isključe članovi Statutarne komisije, jer su, kako je saopšteno, dozvolili članovima drugih stranaka da zakazuju sednicu Glavnog odbora DS, što je za njih dokaz da komisija ne donosi pravne, nego političke odluke, usmerene protiv interesa stranke, izjavio je za Tanjug sekretar Izvršnog odbora DS-a Darko Simić.

Inicijativu je pokrenuo član Izvršnog odbora DS-a Srđan Milivojević.

Kako se navodi u inicijativi dostavljenoj Tanjugu, odluka Statutarne komisije kojom se dozvoljava i članovima drugih stranaka (SVM, Srbija 21) da zakazuju sednicu GO, najvišeg organa DS, "uz ćutanje na falsifikovanje potpisa", poslednji je dokaz da većina članova komisije ne donose pravne, nego političke odluke koje su usmereno direktno protiv sopstvene stranke.

"Ista ova komisija je, ne tako davno, sprečila i izbacivanje Nenada Borovića iz Demokratske stanke, osobe koja je sa mandatom osvojenim na listi DS prešla u SNS", dodaje se u inicijativi.

Zbog toga, članovi GO DS smatraju da su se stekli svi uslovi prestanka članstva članova Statutarne komisije, koji, prema njihovim rečima, svesno krše Statut DS i dopuštaju da članovi drugih stranaka utiču na odluke u DS.

Zato traže da se iz članstva DS brišu članovi: Srđan Sandić, Filip Isailović, Milan Ivanović, Dejan Kranjčević, Suzana Bojković i Mirko Šoć.

Prema Simićevim rečima, pre toga je Izvršni odbor DS dobio dopis jednog opštinskog odbora da se inicijativa pokrene, kao i pozive velikog broja članova Glavnog odbora.

Dodao je da je saglasnost u prvih pola sata od pokretanja inicijative dao veliki broj članova GO, "za pet minuta 70 članova Glavnog odbora".

Srbija 21: Nemamo veze sa sukobima u DS

Organizacija "Srbija 21" odbacila je danas kao neosnovane optužbe da ima bilo kakve veze sa sukobima u Demokratskoj stranci.

Kako kažu, u sukobima u DS-u ne učestvuju i nisu zainteresovani za njihov ishod.

"Nije nam jasno zašto su pojedinci u DS, a posebno predsednik DS-a Zoran Lutovac, do te mere opsednuti 'Srbijom 21' i zašto agresiju iskaljuju na nama", navodi se u saopštenju te grupe.

Ona je pozvala DS da, kako se navodi, prestane da u "Srbiji 21" traže opravdanje i da je uvlači u njihove "ratove", u bilo kom kontekstu.

Navode da se sa sadašnjom politikom DS ne slažu, ali da je ne napadaju niti će je napadati.

"Žao nam je zbog događaja u DS, zato što poštujemo ogromnu tradiciju i značaj koji je ta stranka imala za demokratsku, građansku, evropsku i modernizatorsku politiku u Srbiji. Još više nam je žao zbog onoga što je proces dezintegracije i stalnih sukoba u toj stranci učinio stotinama hiljada demokrata širom Srbije", stoji u saopštenju.

Dodaju da "Srbija 21", kao i Ujedinjena demokratska Srbije (UDS), imaju svoju politiku i fokusirani su na kampanju za izbore 21. juna.

"Nijedan sekund svog vremena ne posvećujemo sukobima frakcija u DS, niti ćemo više odgovarati na napade", poručuju iz "Srbije 21" i dodaju da time prekidaju svaku polemiku sa bilo kim u DS, kojoj, kako navode, žele puno sreće i uspeha.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.