Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drakulić odlazi iz DSS-a

Beograd -- Zoran Drakulić je najavio da će istupiti iz stranke, pošto na izbornoj skupštini nije predložen za potpredsednika DSS-a.

"Za mene od danas u DSS-u više nema mesta. Niti želim tu da ostanem", rekao je Drakulić. On je, na Skupštini DSS-a, pošto je saznao da nije predložen za potpredsednika, Vojislavu Koštunici poručio da "nije bio dovoljno hrabar. S druge strane, struja koja je ostala verna lideru stranke i tzv tvrdoj struji, poručila je Drakuliću da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fiksirao potpredsedničko mesto iako nema kvaliteta za tu funkciju.

Odluka o prekidu odnosa sa liderom DSS-a, najbolje pokazuje koliko je, dugo godina najvećem finansijeru DSS-a, teško pala, neočekivana Koštuničina odluka da ga ne kandiduje za potpredsednika stranke.

Umesto Drakulića, za koga se posle lokalnih izbora pričalo da je zaustavio pad rejtinga DSS-a, Koštunica je za potpredsednike predložio ljude koji se vezuju za ministra policije Dragana Jočića: "Nije mi stalo do mesta potpredsednika, već sam hteo da vidim da li me stranka podržava ili ne u mojim stavovima" i dodaje da ga je pogodilo najviše što Koštunica nije ni hteo da o njemu skupština DSS-a glasa, već je hteo da autokratski vlada DSS-om.

Da ovakva odluka lidera DSS-a nije slučajna, moglo se zaključiti i po tome što su, u pauzi skupštine, u prostorijama gde se odmarao sam Koštunica, nalazili pripadnici struje koji važe za protivnike saradnje sa DS-om, na čelu sa, Dejanom Mihajlovim.

I ranije u javnosti ali i u govoru na skupštini DSS-a Drakulić je kritikovao G17 kao interesnu grupu upletenu u niz afera Za razliku od tzv. tvrde struje, većina članova skupštine DSS-a, na pauzi je prilazila Drakuliću pruživši mu podršku, osudjivajući odluku lidera stranke.

Sam Drakulić kaže da zbog ove nepravde, neće napustiti politiku

"Ne plašim se za svoj život, ali ako mi se nešto desi znajte na koju adresu ćete moći da se obratite", rekao je za B92, Drakulić ali nije precizirao koji moćnici sprečavaju reforme u DSS-u.

Janković: Nema smisla za timsku igru

Iako se pre skupštine spekulisalo da je Vladeta Janković blizak Drakuliću on sada kaže da su i mnogo veći igrači, od Drakulića, napuštali stranku, pa nije bilo nikakvih posledica.

Janković smatra da Drakulić nije savladao lekciju koja se zove lojalnost: "Ja sam bio jedan od onih koji su svesrdno podržavali Drakulića kada je pristupao stranci i zalagao sam se za to da on udje u najviše organe. Ali, pokazalo se da on (Drakulić) nema smisla za zajednički rad i timsku igru", rekao je Janković novinarima u centru "Sava".

Koštunica: Prioriteti

Prethodno je Vojislav Koštunica u svom govoru rekao da je cilj DSS-a očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, opstanak državne zajednice sa Crnom Gorom i što brži put ka Evropskoj uniji.

Koštunica je rekao da su prioriteti i stvaranje pravno uređene države, očišćene od kriminala i korupcije, ekonomski osnažene i stabilne. Lider DSS-a je dodao i da demokratske Srbije ne može biti bez Kosova i Metohije: "Jednostrano i nametnuto stvaranje druge države na teritoriji Srbije ruši ustrojstvo savremenog sveta i ukida osnovne principe na kojima počivaju demokratske države. Ne može se istovremeno graditi demokratska Srbija i rušiti njen suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je predsednik Vlade Srbije: "Srbija bi, da bi bila Srbija i da bi bila demokratska Srbija, ne može i nikada se neće pomiriti sa politikom svršenog čina i zaboraviti Srbe, prognane sa svoje zemlje. Ne možemo nikada pristati da se na teritoriji Srbije stvara druga nezavisna država. I druge demokratske države imaju pokrajine sa različitim oblicima autonomija i Srbija po tome nije nikakav izuzetak. Izuzetak bi bila samo ako bi pristala na presedan da svojoj pokrajini prizna i nezavisnost. Srbija veruje u demokratske vrednosti i demokratska načela i to je njeno najjače oružje i nada se da će međunarodna zajednica prihvatiti da se pitanje Kosova i Metohije onako reši kako je status pokrajina i stepen njihovih autonomija rešen u demokratski uređenim državama", kazao je Koštunica.

Koštunica je naveo i da je sadašnja Vlada dovela do toga da i formalno zakoračimo u Evropu i da se sa apstraktne priče o evropskim integracijama pređe na stvarni proces priključivanja EU.

Koštunica naglašava i da u Evropsu uniju Srbija i Crna Gora treba da uđu zajedno, a u to je, prema njegovim rečima, uveren i Brisel: "Nije prirodno da se najpre razdvajamo i razaramo kako bismo u Evropi bili zajedno. Zašto bismo se oglušivali o mišljenja najautoritativnijih imena EU, koji su ne jednom ponovili da ćemo do tog cilja pre i lakše stići zajedno? Studija o izvodljivosti je dala snažan podstrek očuvanju zajedničke države i uveren sam da će početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji se očekuje 5. oktobra, predstavljati još snažniju podršku Brisela državnoj zajednici".

Prema najavama iz stranke, izborna skupština DSS mogla bi da potraje do kasno večeras kada će biti poznato i novo rukovodstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.