Dragutinović: Nećemo povećavati PDV

Izvor: Blic, Beta, 04.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragutinović: Nećemo povećavati PDV

Vlada Srbije nije planirala povećanje poreza na dodatnu vrednost (PDV) kako bi se obezbedili predviđeni prihodi budžeta u 2009. godini, izjavila je ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović.

Takođe, Vlada će sve učiniti da prihodi budžeta ne budu manji nego što je planirano, pre nego se odluči o eventualnom povećanju PDV-a, dodala je Dragutinovićeva u intervjuu za agenciju Beta.

Ministarka je rekla da očekuje da neke cene u 2009. godini budu snižene, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pre svega cene energenata, što može doprineti lančanom pojeftinjenju i ostvarivanju planirane inflacije od osam odsto.

Ona je naglasila da će boljom kontrolom naplate poreza i carina biti nadoknađeni manji budžetski prihodi, koji će biti posledica smanjenog uvoza usled ekonomske krize.

Povećanje PDV-a bila bi krajnja mera na koju bi se Vlada odlučila, ukoliko bi prihodi budžeta, i pored strože kontrole naplate, bili takvi da dovedu u pitanje obaveze prema budžetskim korisnicima, naglasila je ministarka.

Prihodi od carina, zbog smanjenog uvoza, kako po količini, tako i po vrednosti, prema njenim rečima, već su poslednjih meseci manji nego što je uobičajeno, a očekuje se da će tako biti i u narednim mesecima.

Ministarka je dodala da su u budžet za 2009. već uračunati manji prihodi od carina zbog primene prelaznog trgovinskog sporazuma.

– Tek posle prvog kvartala znaće se da li se ispunjava plan prihoda i da li Vlada treba da preduzima neke mere kako bi se redovno izmirivali planirani izdaci budžeta – istakla je Diana Dragutinović.

Sve mere koje Vlada bude preduzimala, kako je rekla, moraće da se usklađuju s dogovorom sa MMF-om i ciljem da inflacija u 2009. godini bude osam odsto.

O sprovođenju tog plana, kao i o održavanju stabilnosti finansijskog sektora, Vlada i NBS su potpisale memorandume koji su, potvrdila je ministarka, dostavljeni MMF-u.

– To je bi uslov da MMF u drugoj polovini januara odobri Srbiji aranžman koji nam omogućava povlačenje oko 520 miliona dolara – objasnila je ona.

Vlada očekuje snižavanje nekih cena u 2009, pre svega energenata, a očekuje uskoro i novi aranžman sa MMF-om.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.