Izvor: B92, 14.Jul.2009, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doživotna kazna zbog genocida

Aruša -- Sud UN za ratne zločine osudio je bivšeg guvernera Kigalija na doživotni zatvor kao jednog od glavnih pokretača genocida u Ruandi 1994. godine.

Potpukovnik Tarčis Renzaho (65) bio je guverner Kigalija tokom genocida i na toj funkciji rukovodio je policijom. Sudsko veće je saopštilo da je on podsticao ubistva i naređivao vojnicima, Hutu miliciji i civilima da postavljaju blokade na putevima na kojima su mogli da presreću i masovno ubijaju pripadnike manjinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tutsija.

Predsedavajući sudskog veća Erik Mos rekao je da je Renzaho umešan u ubistva više od stotinu Tutsija u crkvi Svete porodice, jer je i pre i posle napada na njih bio na mestu ubistava a nije ih sprečio. Uz to, pomagao je i pri uklanjanju leševa, dodao je sudija.

Po rečima Renzahovog advokata, osuđeni će uložiti žalbu na pet tačaka optužbe za genocid i zločine protiv čovečnosti.

Više od pola miliona pripadnika etničke manjine Tutsija i umerenih pripadnika većinskih Hutua ubijeno je u stotinu dana dugom genocidu u Ruandi 1994.

Međunarodni sud za zločine u Ruandi, sa sedištem u Tanzaniji, do sada je održao 39 procesa. Šestoro osumnjičenih je oslobođeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.