Izvor: B92, 06.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dosijei kao sredstvo u političkoj borbi, još jednom

Beograd -- Posle priznanja novog ministra policije Dragana Jočićada je u mladosti obio kiosk, zbog čega je uslovno osudjen na 6 meseci, postavlja se pitanje odakle beogradskoj štampi podaci o ovom incidentu. Podsetimo, pojedini listovi, koji su prvog radnog dana nove Vlade otvorili ovu aferu, pisali su da je Jočić 1981. godine osuđen u beogradskom Trećem opštinskom sudu, kao i da mu je kazna opozvana i izbrisana 18. decembra 1985. godine, pošto u međuvremenu nije počinio nijedno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugo krivično delo.

Nije jasno kako se izbrisana kazna pojavila u javnosti. Bivši ministar policije Dušan Mihajlović tvrdi da detalji iz dosijea ministra Jočića nisu procureli iz policije, ali da on ne zna da li su za tako nešto odgovorni ljudi iz Bezbednosno-informativne agencije.

Direktor Instituta za kriminološka istraživanja Dobrivoje Radovanović za B92 kaže da do takvih podataka praktično može da dodje svaki policajac, pošto se ti podaci nalaze u takozvanoj evidenciji kažnjavanja. Radovanović smatra da je ono što se desilo ministru Jočiću deo političke borbe u Srbiji: "Da se pronalaze afere, odnosno nekakvi podaci koji mogu da u ružnom svetlu oslikaju ljude koji se postavljaju na mesta ministra, i to opozicija ima pravo. Ja sam ubeđen da je ovo uradila opozicija, ali ona ima pravo da koristi stvari koje su legalne. Dakle, ovo je nelegalno. U zakonu već postoje sankcije za to, radi se o krivičnom delu. Druga je priča da li će to neko pokrenuti i treća je priča da li će tužilac da reaguje, ja mislim da treba da reaguje, da se konačno naučimo nekakvom osnovnom redu", kazao je Radovanović.

Dobrivoje Radovanović dodaje da krivičnom evidencijom raspolaže policija, koja podatke daje na zahtev suda, tužilaštva ili same policije. Medjutim, ukoliko neko slobodno raspolaže takvim podacima i deli ih novinarima onda kada mu to odgovara, postavlja se pitanje kako se čuva tajnost podataka o bilo kom gradjaninu: "U situaciji kada imamo zemlju koja nije mnogo sklona poštovanju ljudskih prava, to mnogim ljudima smeta. Recimo, takva evidencija prilikom traženja posla, užasno može da smeta mnogim ljudima, iako je korišćenje toga potpuno van ljudskih prava. Čak i kada postoje propisi da morate dati takvu informaciju, oni su suprotni međunarodnim konvencijama i ne bi trebalo da to radimo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.