Izvor: B92, 07.Apr.2008, 14:37

Doneta odluka o počasnim pasošima

Doneta odluka o počasnim pasošima

Novi pasoš Srbije

Beograd -- Sedmočlani žiri doneo je odluku ko su počasni vlasnici prvih 204 biometrijskih pasoša Republike Srbije.

Nove putne isprave sadržaće biometrijske podatke vlasnika i elektronski čip. One će biti svečano dodeljene na ceremoniji početkom maja. Pitanje koje deli javnost oko ovih inovacija jeste šta je sa privatnošću pojedinca. Građani Srbije dobiće putne isprave po uzoru na većinu evropskih zemalja.

Novi pasoši sadržaće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otiske prstiju i potpis vlasnika putne isprave, podatke koji stoje u postojećim dokumentima, kao i elektronski čip.

Udruženje Fidis, koje okuplja stručnjake evropskih ustanova iz informatike i elektronskog identiteta, izdalo je upozorenje da će biometrijski dokumenti znatno ugroziti bezbednost i privatnost ljudi.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić objašnjava kako prikupljanje ovakvih podataka otvara mogućnost mnogih zloupotreba.

"Jedna je stvar skupiti takve identifikacione materijale o kriminalcima, druga stvar je o vama ili o svakom građaninu. Mnogi kažu 'čemu to'. Dakle, smatraju totalitarističkim jedan pristup u kom država skuplja što može više podataka o građanima, i to podataka iz sfere privatnosti. Ali, ne priča se samo o zloupotrebama koje vrši vlast", rekao je Šabić.

Dakle, kada govorimo o biometrijskim i elektronskim čipovima, snabdevenim ličnim dokumentima, treba razlikovati dve vrste isprava: Putne isprave, pasoše sa jedne strane i lične karte, s druge strane.

Pasoš se nosi kada se putuje. Ličnu kartu, pak, građani moraju da nose uvek.

Dodatni problem predstavlja zastarelost Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Aktuelni zakon iz 1998. godine ne reguliše korišćenje ovakvih dokumenata.

Ipak, njihovo uvođenje je i jedan od uslova za ulazak Srbije na belu šengen listu.

"Prema nekim međunarodnim standardima, država je, sa jedne strane, dužna da se uzdržava od ugrožavanja privatnosti pojedinaca, dok, sa druge strane, dužna je da donese adekvatne zakonske propise i da pruži efikasnu primenu ovih propisa, odnosno efikasnu sudsku zaštitu podataka o ličnosti. U tom smislu, veoma je važno donošenje zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji se sada nalazi u skupštinskoj proceduri, zbog toga što trenutno važeći zakon ima niz propusta i niz pravnih praznina koji bi, u stvari, omogućili različite zloupotrebe", kaže Jovana Zorić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Iako postoje rizici korišćenja ovakvih dokumenata bez prethodnog pravnog definisanja ove oblasti, oni imaju i svoje prednosti.

Sa takvim ispravama, biće mnogo lakša i brža identifikacija lica, što skraćuje posao policije.

Identifikaciona dokumenta na papirnoj osnovi moguće je lako falsifikovati, a ukradena isprava brzo se prepravlja.

Nova dokumeta imaće osam nivoa zaštite od falsifikovanja, te će njihova zloupotreba biti otežana.

Nastavak na B92...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.