Izvor: B92, 15.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarac B92 "Život na Kosovu"

Beograd -- TV B92 sutra emituje dokumentarni film "Život na Kosovu". Za isti sto seli su predstavnici Srba i Albanaca.

U studiju u Prištini gosti novinarke Jete Džare su Dragan Velić iz Srpskog nacionalnog veća, Mihailo Šćepanović SNS, Andrej Nosov - Inicijativa mladih i Azem Vlasi advokat iz Prištine. Oni razgovaraju o predstojećem referendumu o Ustavu Srbije.

Ukrštena su mišljenja o životu Srba na Kosovu i kakva je budućnost manjina u zavisnosti od rešenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budućeg statusa. Emisija Život na Kosovu je za isti sto dovela predstavnike Srba, i Albanaca.

Srpsku stranu predstavljali su različiti ljudi, od onih koji su za saradnju sa Albancima do protivnika takve saradnje i boraca za jedinstvo Srbije. Albanci su i dalje nepoverljivi prema predlozima Beograda, i sadašnju politiku ocenjuju kao nastavak Miloševićeve politike: "Ako se pažljivo pogleda to je zapravo jedna politička manipulacija, jedan novi momenat, u političkim manipulacijama današnjeg srpskog rukovodstva koje je ostalo duboko u zarobljeništvu nereformisane Srbije", kaže Azem Vlasi.

Predstavnici nevladinih organizacija u Srbiji misle da je predlog ustava uperen pre svega protiv Vojvodine, a da se pravnim trikovima ustav pretvorio u dokument kojim se brani Kosovo: "Ako pročitate taj ustav, u njemu piše, u članu 16, da bilo koja odluka koja je doneta na međunarodnom planu, a odnosi se na nekakvu rezoluciju Saveta bezbednosti, automatski postaje deo nacionalnog prava. Ako Savet bezbednosti sutra kaže Kosovo je nezavisno, to automatski postaje takva odluka" kaže Andrej Nosov, Komitet mladih za ljudska prava.

Učesnici se ipak slažu da je za budućnost Kosova najvažnija bezbednost, i poštovanje ljudskih prava. Oni kažu da je to najbolja garancija za mir bez obzira na konačni status.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.