Dokle god Vučić i Rama razgovaraju - to je dobro

Izvor: Akter, 23.Maj.2015, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokle god Vučić i Rama razgovaraju - to je dobro

Postoje teme o kojima premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama moraju razgovarati, iako se oko njih "neće složiti", i da je dobro sve dok razgovaraju

Svilanović je ocenio da je Vučićeva poseta Tirani 27. maja "nastavak dobro osmišljene i vrlo aktivne politike prema susedstvu" i da je "u Beogradu unapređenje regionalne saradnje shvaćeno iskreno i kao suštinski uslov, i to ne samo za članstvo u Evropskoj uniji."

"Nema govora o tome da se ta saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << unapredi ako u svakom od segmenata – političkom, ekonomskom i bezbednosnom – taj dijalog ne bude živ, ne bude stalan i ne bude otvoren i iskren", rekao je Svilanović, dodavši da je "nivo susreta u poslednjih godinu dana visok" i da je "na neki način, kruna takvog angažmana - susret dvojice premijera u Tirani".

Svilanović je rekao da u Tirani ne očekuje provokaciju sa srpske strane kakvu je - prema oceni novinara Dojče velea - u Beogradu napravio Edi Rama, pozivom Srbiji da "prizna novu realnost na Kosovu".

"Iskreno rečeno, ništa slično ne očekujem. Ne mislim ni da je poseta predsednika albanske vlade Beogradu bila skandalozna. Ima na tom putu dosta uzbrdica i nizbrdica i nije slučajno što su tako retke bile posete na tom nivou između dve zemlje u poslednjih nekoliko decenija", rekao je Svilanović.

Zatim je dodao: "Naših poslednjih dvadesetak godina bile su teške. Proces raspada Jugoslavije ostavio je ožiljke na svima nama – i lične i nacionalne. I otuda treba istini prosto pogledati u oči i prihvatiti da oko nekih stvari nemamo iste stavove. Ali dokle god postoji iskrena želja da se ti stavovi saopšte na jedan pristojan način, da se o njima razgovara i, možda najvažnije, da se sasluša partner u tom razgovoru, mislim da sve te stvari mogu da budu prevaziđene."

Prema Svilanovićevim rečima, "ima tema o kojima se prosto mora razgovarati, a o kojima se (Vučić i Rama) neće složiti ni kada budu razgovarali i jednom i dva i tri puta. Ali dokle god razgovaraju, važno je da razumemo da je to dobra stvar."

"Ako me pitate da li će poseta biti neprijatna – ne, ja mislim da će to biti jedna prijatna, otvorena i prijateljska poseta u kojoj će biti saglasnosti o nekoliko tema i biće nesaglasnosti u nekim drugim temama. Verujem da će saglasnosti biti kada je u pitanju potreba unapređenja putničke i železničke infrastrukture. Tu mislim da će se potpuno složiti", rekao je Svilanović.

Prema njegovim rečima, "sloge će biti i oko ukidanja barijera kada je u pitanju ekonomska saradnja, privlačenje stranih investitora kao i eventualni zajednički nastup na trećim tržištima."

Na sugestiju novinara Dojče velea da se oni "sigurno neće složiti" oko Kosova, Svilanović je rekao da misli kako "postoji jedan element oko kojeg će se složiti, a to je da je sporazum u Briselu bio važan napredak u dijalogu Beograda i Prištine i da ga treba nastaviti."

"Beograd i Priština trebalo bi zajedno da se angažuju oko implementacije sporazuma. U dijalogu Beograda i Tirane ti elementi neće biti sporni. Mislim da prosto treba poštovati taj proces i njegove učesnike, a to su Beograd i Priština uz punu podršku i učešće Brisela. To bi tako trebalo da bude nastavljeno. Otuda nisam siguran da bi dalje zalaženje u tu temu u dijalogu dvojice premijera bilo od najveće koristi", rekao je Svilanović.

Goran Svilanović bio je prvi ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije nakon petooktobarskih promena 2000. godine u Srbiji.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Svilanović: Dokle god Vučić i Rama razgovaraju - to je dobro

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Maj.2015

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je za Dojče vele da postoje teme o kojima premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama moraju razgovarati, iako se oko njih "neće složiti", i da je dobro sve dok razgovaraju...Svilanović je ocenio da je Vučićeva...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.