Izvor: Blic, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokazaćemo da nije bilo genocida

Dokazaćemo da nije bilo genocida

Optimista sam. Bez dvoumljenja mogu reći da su svedočenja naših svedoka bila čvršća i da smo Sudu dali mnogo više materijala nego druga strana, kaže za 'Blic' Radoslav Stojanović, glavni pravni zastupnik SCG u procesu po tužbi BiH protiv naše zemlje za genocid.

Jučerašnjim svedočenjem bivšeg predsednika Savezne skupštine Dragoljuba Mićunovića pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu SCG je završila izvođenje dokaza >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odbrane. Mićunović je svedočio o naporima opozicije u Srbiji da spreči raspad Jugoslavije i rat u BiH, kao i o otporu opozicionih stranaka vlasti Slobodana Miloševića.

Prema Stojanovićevim rečima, svedočenja svih svedoka SCG zasnivala su se na tvrdnjama da u BiH nije bilo genocida i da se on, ako ga je i bilo, ne može pripisati tadašnjoj SRJ. Tako je francuski demograf Žan-Pol Sardon tvrdio da je u tužbi lažno naveden broj žrtava rata, zbog čega, prema Stojanovićevoj oceni, sama tužba gubi kredibilitet. Bivši komandant Unprofora, britanski general Majkl Rouz svedočio je da nema dokaza da je Beograd bio odgovoran za postupke Vojske Republike Srpske.

Stojanović smatra da ni presuda Haškog tribunala generalu Vojske RS Radislavu Krstiću, koji je osuđen za pomaganje u genocidu u Srebrenici, nije dovoljna da bi SCG bila osuđena, jer bosanska strana u tužbi navodi da je genocid počinjen na teritoriji cele BiH. Takođe, Stojanović navodi da posle smrti Slobodana Miloševića ne postoji više nijedan državljanin SCG koji je pred Haškim tribunalom optužen za genocid. Stojanović kaže da je bosanska strana unakrsnim ispitivanjem svedoka SCG ponekad 'više doprinosila nama nego sebi'. 'Tako su Dušana Mihajlovića, bivšeg ministra policije Srbije, pitali da li je poznavao Arkana. Kada je on odgovorio da nije, advokati BiH su naveli citat iz Mihajlovićeve knjige ‘Povlenske magle i vidici’ u kojem se kaže: ‘Razgovarao sam s Arkanom’. Mihajlović je objasnio da je on u toj rečenici citirao bivšeg šefa DB Radomira Markovića. Bio je to ozbiljan gaf', prepričava Stojanović.

Proces će biti nastavljen 18. aprila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.