Dokaz falsifikata na internetu

Izvor: Glas javnosti, 18.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokaz falsifikata na internetu

BEOGRAD - Novi biometrijski pasoš, koji je Božidar Đelić najavio u predizbornoj kampanji, sadrži dvadeset grešaka u odnosu na originalni uzorak - specimen, koji je poslat drugim zemljama kako bi ga prepoznale kao original.

Na internet sajtu Kurira www.kurir-info.rs i Glasa javnosti www.glas-javnosti.rs postavljen je video-prilog u kom su detaljno prikazane sve razlike između originalnog pasoša i onih koji se trenutno štampaju u kovnici novca u Topčideru.

Posao izrade >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << srpskog pasoša na tenderu je dobila slovenačka firma „Miraž“, posao im je uz pomoć guvernera Radovana Jelašića preotela nemačka firma „Milbauer“, koja je bliska s potpredsednikom vlade Mlađanom Dinkićem.

Prvih 120.000 biometrijskih pasoša koji su izdati građanima Srbije su originalni i izradio ih je „Miraž“, dok se pasoši koje sada u saradnji izrađuju NBS i „Milbauer“ razlikuju od prve serije.

Jedna od razlika koje su uočljive golim okom je znak „SRB“ koji je sakriven u slici dvoglavog orla na plastičnoj strani pasoša. Na originalu znak „SRB“ se vidi samo pod uglom od 45 stepeni, dok se na kopiji vidi iz svih uglova. Ukoliko pogranična policija neke države uporedi falsifikovani pasoš sa ranije upućenim specimenom, primetiće i da se slika ne nalazi na predviđenoj poziciji. Zapravo, slika je šira i viša na kopiji pasoša. Strane originalnog uzorka povezane su tako da je sveska pasoša uvek zatvorena kad je položite na sto. Stranice pasoša koje trenutno štampa „Milbauer“ loše su povezane, pa se prva stranica pasoša pod pritiskom polikarbonatne strane sama od sebe otvara za oko pola centimetra. Ovo je ujedno i najlakši način da prepoznate da li je vaš pasoš falsifikat.

Interesantna stvar, kad god je nesto lazno, ono se samo od sebe otvara! Kao ono "U cara Trojana kozje usi".

Neverovatno je da ovde nema komentara, a ovo je jako bitna tema.

Kakvi bre biometrijski pasosi, pa da nas satelitom pratite gde idemo i sta radimo.

Ja razumem bojazan od terorizma, ali ovo je suludo.

Nikada necu prihvatiti ni novi pasos, ni novu licnu kartu, a vi ostali razmislite.

Eh da, izgluglajte malo na netu kako kopirati biometrijski pasos za 100 evra.

Текст је нејасно и НЕПРЕЦИЗНО написан.

Код мог НОВОГ пасоша, који сам извадио јер је претходном истекао рок важности,

СЕ ОТВАРА ПРВА КОРИЦА ПАСОША а не страница број 1.

Да ли се тест односи на прву страницу пасоша или на предњу корицу пасоша ???

Који су осталих 18 грешака??=

Напросто, није ми јасно да ли је мој пасош ФАЛСИФИКАТ ???

Ако јесте, коме да се жалим ? МУП-у или газдама ???

Ma dajte ljudi kakvo satelitsko pracenje i ostale gluposti.Taj koji puni ljudima glave sa tim stvarima stvarno nema pojma sa ovim stvarima.Pa nisu pasosi i licne karte gps uredjaji niti niste slicno.Cip koji je ugradjen u njih nema mogucnost emitovanja nikakvih signala niti bilo cega slicnog.U njemu se nalazi potpis,podaci o adresi i slika koji mogu na vrlo jednostavan nacin biti promenjeni,sto stedi vase vreme i novac jer ne treba se slikati za pasos,ili vaditi novu ispravu pri promeni adrese jer se to jako lako promeni.U tome je sva pamet.Vi koji stvarno mislite da vas neko satelitski ili kako ste vec zacrtali u tim svojim glavama prati slobobno nastavite da zivite u kamenom dobu bez pasosa i licne karte,a nas normalne gradjane ostavite na miru da zivimo kao i svi ostali normalni narodu i evropi i svetu.Nemojte da sirite neistine kad nemate pojma o tome...

Potpuno se slazem, ali i da dodam. U čipu se pored svega toga nalazi i fotokopirano državljanstvo i izvod iz matične knjige, kao dokaz da je vlasnik pasoša (ili pandanske lične karte) zaista onaj čija slika stoji u pasošu. E, to je već malo mnogo teže da se falsifikuje. Skoro nikako.

A satelitsko praćenje vlasnika pasoša? Zaista, vi radikali ste u svemu otišli s glavama u aut, a ne samo u politici.

"Pa nisu pasosi i licne karte gps uredjaji niti niste slicno.Cip koji je ugradjen u njih nema mogucnost emitovanja nikakvih signala niti bilo cega slicnog."

Nije tacno. Cip je radio predajnik/prijemnik. Ne znam koliko je satelitsko pracenje realno ali u svakom slucaju pracenje i citanje radio signala je moguce i primenjeno. Pogledaj Digitalni andjeo 2 deo 3 od 6:50 da vidis kako to izgleda na kompjuterskom monitoru (svi podaci svih prisutnih su dostupni na kranu) a isti video od pocetka da vidis primer vrsenja fizicke kontrole nad telom putem elektronskih impulsa. Imaj u vidu da je taj snimak (s pocetka 3. dela) iz 80-tih i da je primena danas daleko elegantnije tj; ako ne gresim, cip u tvojoj legitimaciji je dovoljan da obavlja istu funkciju kao slusalice u eksperimentu is 80-tih.

http://www.youtube.com/watch?v=Fec7dhij1kg

Sto se tice pasosa trebalo bi konacno da odgovaraju za nesto, mada... evo da kazem i da je mozda bolje da Kurir/GJ olade malo jer kad dodje vreme na obavezan zig djavola za ocekivati je da bi ovi, i taj zig falsifikovali ;) Sto otkrivate keca u rukavu :P

Пасош поседује ЧИП И АНТЕНУ имплементирану у поликарбонатску страну.

И то можете сазнати овде:http://www.politika.rs/rubrike/vesti-dana/Zavod-samostalno-izradjuje-pasoshe.sr.html

То су наравно тако вешто прећутали и сакрили од људи. Јер овца не треба да зна шта јој газда ради!

И немојте бити наивни. Пасоши и личне карте су само наставак МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА започетог 1999. године! Тамо где су бомбе стале посао су наставили корумпирани политичари. Дакле на делу је наставак поробљавања и КОНТРОЛЕ ГРАЂАНА СРБИЈЕ У СВИМ АСПЕКТИМА!

А ви Срби радујте се што вам Мики маус и Здравко Чолић то представљају као светско чудо!

Жалосно.

Prijatelju samo d te pitam, znaci l ito da Gradjani Ujedinjenog Kraljevstava, Kanade a i neki drugi zive u kamenom dobu jr nemaju licnu kartu ili ti ID?

Dokle cemo se mi Srbi ponizavati i davati nase pare i poslove Slovencima.

Slovenci nas mrze iz dna duse oni samo hoce nase pare, poslove i trziste.

Srbi trebaju bojkotovati slovenacku robu uvek i na svakom mestu.

Kupicu srpsko, italijansko, grcko, rusko ali nemojte slovenacko, oni su nasi dokazani neprijatelji.

Kako su uopste u srpskoj vladi i pomisljali da daju posao "Pasosa" Slovencima.

Budi se Srbijo, trebamo biti budni i trezveni toliko toga treba da zavrsimo!

Hristos Vaskrse braco i sestre!

idi na kosovo i tamo zivi, ja hocu u evropu

Не разумем како можете да користите речи "фалсификован" и "фалсификат" за пасоше које легално издају државни ограни Србије. Мени се то чини као ширење лажних вести и подизање панике, што су кривична дела. Можете рећи да је штампа исподстандардна, да се пасоши не поклапају са специменима, да грађани могу имати проблема на граници... али не можете званичне пасоше звати фалсификатима.

kolko ste bre vi iz "glasa" jadni to je strasno. zamrsili ste stvari pa sada kad vas dinkic izvodi na sud vi ste se ukenjali.

more marsh bre majmuni jedni smrdljivi.

Pasoši nisu falsifikat

- Izdato je oko 430.000 novih pasoša i do sada nije bilo problema za naše građane. Oni će moći nesmetano da putuju, jer ćemo sve države da obavestimo da je po jednom specimenu urađena jedna, a po drugom druga serija pasoša. Naše kolege u inostranstvu znaće da nije reč o falsifikovanim dokumentima.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=143401

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.