Izvor: B92, 10.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovreni koraci za ulazak SCG u Partnerstvo za mir

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović i podsekretar NATO Ginter Altenburg postigli su u sredu dogovor o konkretnim merama koje treba preduzeti za ulazak SCG u program Partnerstvo za mir. Svilanović je u pauzi šestog samita Procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope rekao da je SCG ponuđeno mesto posmatrača u pojedinim projektima Partnerstva za mir, a domaćim oficirima srednjeg ranga boravak u školama u Briselu. Ministar odbrane SCG Boris Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 7. maja u Briselu treba da razgovara sa generalnim sekretarom i Savetom NATO, a polovinom maja u Beograd treba da dođe delegacija Atlantskog saveza.

"Očekujemo da na srednji rok počne intenzivnija saradnja na nivou vojska-vojska, rekao je Svilanović. "Što se samog članstva u Partnerstvu za mir tiče, u ovom trenutku jedine prepreke vezane su za saradnju sa Haškim tribunalom i za tužbu SCG protiv nekoliko zemalja NATO. Drugih prepreka nema. Reforme u VSCG su započete, to je proces koji će trajati. Mi ćemo imati više konkretne saradnje nego neke zemlje koje su članice programa, kao što smo u poslednje dve godine imali više konkretnih kontakata nego neke zemlje koje su članice Partnerstva za mir".

Podsekretar NATO Ginter Altenburg rekao je Radiju B92 da će NATO u narednom periodu intenzivirati razgovore sa Savetom ministara SCG. Altenburg je rekao da se saradnja koju je dogovorio u Beogradu pre svega odnosi na reformu vojske i definisanje njene uloge u društvu. "Moramo da čujemo kako Vlada to namerava da sprovede. Zato će NATO eksperati posetiti Beograd, kako bismo zajedno konkretno definisali kakve projekte želimo da sprovedemo. Na osnovu toga, biće načinjena procena koja će nam omogućiti da krenemo napred ka Partnesrtvu za mir. To još uvek nije slučaj, jer treba da vidimo saradnju sa Hagom. Saradnja će, najverovatnije, popločati put napred", rekao je Ginter Altenburg. Podsekretar NATO je kazao da međunarodna zajednica od Beograda "prima poruku da će, kroz akciju koja je sada u toku, biti rešen i problem ratnih zločinaca".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.