Izvor: B92, 23.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovoren remont aviona MIG-29

Beograd -- Preduzeće Jugoimport i ruski MIG potpisali ugovor o remontu pet aviona MIG-29.

Ministar odbrane Zoran Stanković, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora u vladi Srbije, naglasio je da će iduće godine sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana biti remontovana četiri aviona, dok će peti sačekati 2008.

Prema njegovim rečima, ovim činom ministarstvo je ispunilo obećanje koje je dalo na početku mandata "da će naše nebo čuvati naši avioni koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će voziti naši piloti".

Ministar za ekonomske odnose Srbije sa inostranstvom i koordinator ministarstva finansija Milan Parivodić istakao je da je ovo prvo ulaganje u vazduhoplovstvo posle 20 godina.

Prema njegovim rečima, za remont aviona MIG-29 izdvojeno je između 24 i 25 miliona dolara iz NIP, a posle ovog posla u planu je remont osam helikoptera i jednog transportnog aviona.

Ruski ambasador Aleksandar Aleksejev ocenio je da ovaj ugovor ima poseban značaj za odnose između dve zemlje i da predstavlja izraz poverenja.

Ovo je još jedan korak na putu dobre saradnje, dodao je on i izrazio nadu da će sledeća godina biti još bolja kada su u pitanju međusobni odnosi.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš rekao je da ovaj događaj nije povezan sa ulaskom Srbije u Partnerstvo za mir, jer da je bilo para, avioni bi bili ranije remontovani.

Na pitanje kada će se kupiti neki novi avion, Ponoš je naglasio da to nije pitanje politike i ulaska u Partnerstvo za mir, već ekonomskih mogućnosti.

"Nije realno o tome razmišljati do 2010. godine i zato remontujemo ono što imamo", rekao je Ponoš.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.