Izvor: B92, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor sa SPS-om?

Beograd -- Bez dogovora vladajuće koalicije s celom poslaničkom grupom SPS-a nema izbora Ivane Dulić-Marković za potpredsednicu srpske vlade.

Izmenama Zakona o ministarstvima bili bi stvoreni uslovi za izbor ministara spoljnih poslova i odbrane u republičkom parlamentu, kaže potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić i dodaje da nedostatak većinske podrške u Skupštini vodi ka raspisivanju izbora.

Većinska podrška od 126 poslanika u Skupštini Srbije za vladajuću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koaliciju predstavlja problem zbog najava SPS-a da neće podržati izbor Vuka Draškovića, niti Ivane Dulić-Marković.

Iako se nezvanično može čuti da su socijalisti Ivice Dačića spremni na dogovor s premijerom Koštunicom, činjenica je da bez šest poslanika SPS-a iz struje Milorada Vučelića, vladina većina pada na 124 poslanika. "Ja nikada neću podržati izbor ni Vuka Draškovića, ni Ivane Dulić Marković", rekao je Vučelić "Politici" i dodao da ni premijer, ni ministar finansija ne mogu naterati poslanike SPS-a da to učine.

Ministar finansija Mlađan Dinkić u ime G17 plus odbacuje bilo kakav dogovor sa SPS-om: "Vlada vlada sve dotle dokle ima skupštinsku većinu. Ukoliko gospođa Dulić ne dobije većinsku podršku parlamenta Srbije, potpuno je jasna implikacija - slede nam izbori. I to je jasno. G17 plus neće dopustiti da bude ničiji talac, a ponajmanje SPS-a, niti želimo da trpimo bilo čije ucene".

Dinkić objašnjava proceduru izbora dvojice novih ministara - odbrane i diplomatije: "Smatram da je potrebno izmeniti Zakon o ministarstvima, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, kao i izvršiti izbor ministara odbrane i spoljnih poslova u Skupštini Srbije".

Iako je za usvajanje izmena pomenutog zakona potrebna većina prisutnih, glasanje o Draškoviću i Zoranu Stankoviću traži 126 poslanika - dakle, ponovno suočavanje Vlade sa SPS-om i sopstvenim opstankom.

Sam Vuk Drašković danas o toj temi nije želeo da govori. Na pitanje novinarke B92 da li očekuje da će ostati ministar spoljnih poslova, Drašković je kazao: "Hvala vam... Ovo je Pakt stabilnosti".

B92: Dobro, ali valjda bi trebalo da znate da li ćete i naredni put na njemu biti ministar?

Drašković: Sve ono što znam, ja ne govorim.

B92: Kako to? Jeste li pričali sa premijerom?

Drašković: Hvala vam.

Postojeća parlamentarna garnitura Zakon o ministarstvima, koji je donet u maju 2002. godine, menjala je do sada dva puta. Kada će to biti učinjeno po treći put još nije izvesno, s obzirom da je vanredno zasedanje Skupštine zakazano za 5. jun, a njega nema na već unapred utvrđenom dnevnom redu. Podsećamo da je za dopunu dnevnog reda, u toku sednice, takođe potrebno prisustvo 126 poslanika u skupštinskoj sali.

Vučetić: Ne može 'automatski'

"Ministarstva se ne mogu automatski prebaciti na nivo Srbije. Skupština bi morala da donese izmene Zakona o Vladi i o ministarstvima u kojima bi bila navedena imena tih ministarstava i njihove nadležnosti. Takav posao ne bi mogao da se uradi po automatizmu ili bilo kakvom uredbom Vlade jer je to posao parlamenta", kazao je predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić za "Blic".

Vučetić nije želeo da komentariše najave da će Vlada uputiti Skupštini predlog za usvajanje leks specijalisa koji bi omogućo da se ministarstva državne zajednice prenesu na republički nivo, a koji će se pozvati na član 135 Ustava Srbije koji se bavi odnosom Srbije prema SFRJ. "Vlada to još nije učinila i nema potrebe da to komentarišem", kazao je Vučetić.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milorad Vučelić izjavio je da ta stranka neće podržati izbor Ivane Dulić Marković za potpredsednika Vlade Srbije, kao ni Vuka Draškovića za ministra spoljnih poslova Srbije.

Vučelić je za Politiku rekao da ni premijer Vojislav Koštunica, ni ministar finansija Mlađan Dinkić ne mogu naterati poslanike SPS-a da to učine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.