Dogovor sa MMF-om vredan 1,2 milijarde evra

Izvor: Politika, 24.Feb.2015, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor sa MMF-om vredan 1,2 milijarde evra

Sporazum je nedvosmislen signal da je Srbija na dobrom putu koji ova najvažnija finansijska institucija šalje celom svetu, kazao je premijer Aleksandar Vučić

Ponosan sam na to što je Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio aranžman Srbiji u vrednosti od oko 1,2 milijarde evra. Ovim rečima je premijer Aleksandar Vučić otvorio sednicu vlade kojoj su prisustvovali i novinari.

„U to smo uložili sedam meseci teškog, napornog i marljivog rada”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekao je predsednik vlade članovima svog kabineta.

– Veoma je važno da svima javno poručimo da ćemo u sprovođenju programa sa MMF-om biti pouzdan partner. To ne radimo zarad međunarodnih organizacija i institucija, već zbog nas, da postavimo osnove za zdravu ekonomiju. To je jasan i nedvosmislen signal da je Srbija na dobrom putu koji ova najvažnija finansijska institucija šalje celom svetu – istakao je Vučić i dodao da je ugled Srbije u Fondu bio narušen zato što je prethodni aranžman prekinut početkom 2012. godine.

 

Cilj programa je ozdravljenje javnih finansija, kao i to da naša zemlja ovim trogodišnjim aranžmanom obezbedi više posla, naročito za mlade ljude. Prema Vučićevim rečima rezultat ovog aranžmana treba da bude i nada da će sledeća vlada zateći javni dug u opadajućem trendu, a minus u državnoj kasi ne veći od tri do 3,5 odsto BDP, odnosno svega što privreda stvori za godinu dana.

– Nije ovo samo uspeh vlade, već i građana Srbije, jer je najveći deo njih imao razumevanja za ovo što radimo – kazao je predsednik vlade i dodao da će naš sledeći zadatak biti rast industrijske i poljoprivredne proizvodnje.

Prema očekivanju premijera Vučića februarski manjak u državnoj kasi, ako ga uopšte i bude, trebalo bi da bude minimalan. Planirano je da on u prvom tromesečju dostigne 55 milijardi dinara, a po svemu sudeći biće znatno manji očekuju u vladi. Premijer smatra da će deficit u februaru zavisiti od toga da li će se uzimati u obzir neporeski prihodi.

Na 100. po redu sednici vlade dijaloga i rasprave gotovo da nije ni bilo. Premijer je pohvalio i bivšeg i sadašnjeg ministra finansija (Lazara Krstića i Dušana Vujovića), zbog truda koji su uložili da se postigne aranžman, a Vujović je na spisak zaslužnih dodao i guvernera Jorgovanku Tabaković. Jedina rasprava dogodila se na kraju kada je novinarka postavila pitanje, a premijer joj odgovorio da je ovo sednica vlade, a ne konferencija za novinare.

– Zašto smo onda pozvani, ako ne možemo da pitamo, insistirala je novinarka. Premijer je na to rekao da su novinari pozvani da prisustvuju sednici vlade.

– Da ste izabrani za člana vlade znao bih – odgovorio je Vučić.

A. Telesković

-----------------------------------------

Plan C je stečaj

Šta je plan države za „Železaru Smederevo” ukoliko propadne plan B, odnosno namera države da nađe profesionalni menadžment za čeličanu, pitali su novinari. Prema rečima Dušana Vujovića, ministra finansija, Srbija se, kaže, pridržava dogovora sa EU i dotiraće državna preduzeća samo ukoliko se desi poremećaj na tržištu. I to je, kako reče, dozvoljeno.

– Plan C je uvek stečaj. Odlučili smo da prekinemo praksu da dajemo državnu pomoć iz budžeta. Ako firma ne nađe rešenje, onda se stečaj automatski aktivira i prestaće veštačko održavanje firmi koje nemaju ekonomske uslove za život – odgovorio je ministar.

--------------------------------------------------------

Kurs dinara gotovo isti kao pre dve godine

Kurs dinara danas gotovo isti kao pre dve godine, izjavio je premijer Aleksandar Vučić i dodao da je trenutno najpovoljniji od početka 2015.

On je na otvorenoj sednici vlade, stote u ovom mandatu, primetio da o toj činjenici danas niko ne govori, ali zato „svi znaju da pričaju o njegovom istorijskom minimumu”.

A dinar je u ovom trenutku, kako je naveo, toliko jak da je Narodna banka Srbije juče kupovala evre, a da to će činiti i danas.

„Juče bi nam kurs bio 119,5 dinara da nismo kupovali evre, nego moramo da zaštitimo evre da dinar ne ojača previše. To nije šala nego zbilja”, naveo je on.

Podsetivši da je za razliku od mandata nekih prethodnih vlada kada je dinar u periodu od tri godine gubio vrednost sa 75 na 117 dinara, ova vlada u istom tom periodu od tri godine uspela da održi kurs evra na 118 do 120 dinara, što, smatra, govori o „nečijoj ozbiljnosti i odgovornosti”.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je rekla da NBS kupuje evre jer je stranim investitorima neophodno da obezbede dinare da bi se pojavili kao kupci državnih hartija od vrednosti.

Vučić je dodao i da će Vlada nastaviti da se vodi interesima Srbije, a ne političkim interesima i da će u narednom periodu prioritet biti privredni rast, zaključivši da „moramo da pokušamo da i 2015. imamo pozitivan rast”.

Sa današnje sednice vlade

------------------------------------

Vučić očekuje u junu ili septembru otvaranje poglavlja

Premijer Aleksandar Vučić smatra da je poruka šefa parlamentarne grupe za Srbiju Eduarda Kukana, kao i izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera bila jasna a to je da je Srbija na dobrom putu i da je vreme za otvaranje poglavlja.

„Očekujem ove godine, nadam se čak i u prvom delu, da li u junu ili možda i septembru, svejedno da budu otvorena prva poglavlja u našim pregovorima sa EU”, kazao je Vučić.

Uz napomenu da kad je reč o Kosovu i Metohiji postoji još nekoliko stvari koje treba obaviti, među kojima je i odluka o učešću ili neučešću Srba u pokrajinskim institucijama, Vučić je naglasio da će upravo od našeg odnosa prema tome zavisiti u velikoj meri i otvaranje poglavlja.

Vučić tražio od vlade predlog za prodaju službenih vozila

Premijer Vučić zatražio je danas od Vlade Srbije da mu pripremi predlog za prodaju automobila iz vladinog voznog parka pre asvega zbog smanjenja troškova za njihovo održavanje i za gorivo.

Vučić je na stotoj sednici vlade, otvorenoj za javnost, rekao da njegov kabinet mora da bude primer građanima u Srbiji, u onome sto radi ali i kako bi se građani u skladu s tim ponašali, navodeći da je vlada obavila još jedan važan zadatak u pravcu privatizacije i to raspisivanjem javnih poziva za FAP, Krušik plastiku, kao i ponovljenim pozivom za Železaru i Šantić.

To će doneti novi ugled Srbiji u Evropi i svetu, rekao je premijer, dodajući: „Tražim od vas da se tome potpuno posvetite, jer je naš glavni zadatak rast”.

O kampanji koja se vodi protiv Vojske

Premijer je ocenio da se protiv Vojske Srbije vodi kampanja kada je u pitanju standard njenih pripadnika, navodeći da su plate u tom sektoru kao plate ministara.

Podsetivši na navode poput onih da naša vojska nema šta da jede, da pojedinci uzimaju hleb iz kasarne, premijer je naveo da su primanja u januaru sa prevozom i ostalim dodacima iznosila 102.000 dinara, te da je tolika i ministarska plata.

„To samo da imate u vidu kakva se kampanja i zašto vodi protiv naše vojske. To je naša minsitarska plata koja je među najvećima u Srbiji, a 81.000 dinara je bila osnovna plata za nekoga sa činom majora”, rekao je Vučić.

Vlada Srbije je danas na sednici otvorenoj za javnost odobrila kreditiranje stanova profesionalnim vojnim licima u 2015. godini.

Pomoć roditeljima dece obolele od raka

Na današnjoj sednici vlade, stotoj u ovom mandatu i otvorenoj za javnost, premijer Aleksandar Vučić predložio je Ministarstvu zdravlja da formira radnu grupu koja treba da pomogne roditeljima dece obolele od raka da dok traje lečenje mogu da računaju na kompletnu platu.

„Nikog nećemo da obmanjujemo ako imamo novac za to. Ne mislim da je puno dece obolele od raka u zemlji, i mislim da ćemo naći novac za to”, rekao je Vučić.

Prethodno je ministar zdravlja Zlatibor Lončar objasnio da vlada takav predlog nije odbila, već da je traženo malo vremena da se izračuna o kojim se troškovima radi.

„Hteli smo da imamo konkretne podatke koliko je to roditelja i koliko je to sredstava, ali oni nisu hteli da sačekaju”, rekao je Lončar komentarišući predlog poslanika opozicije za izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Lončar je podsetio da je skupštinska većina usvojila „Zojin zakon”, a da se predstavnici opozicije „tada nisu udostojili da dođu na glasanje” i upitao zašto ovakvo rešenje, koje se sada traži, nije predloženo ranije.

Inače, Vučić je sa dnevnog reda današnje sednice „skinuo” izveštaj o radi Službenog glasnika budući da je stigao tek jutros i da ministri nisu mogli da se upoznaju sa njim.

„Predlažem da skinemo sa dnevnog reda ovu tačku i da svi ministri nauče da dostavljaju izveštaj na vreme. Ovo ćemo na sledecehoj sednici da bi svi mogli da se upoznaju”, rekao je Vučić.

Vučić: Dačić bi mogao malo češće da dolazi na sednice

Premijer Aleksandar Vučić konstatovao je danas da sednicama vlade najrevnosnije prisustvuju on i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, primetivši da bi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić „mogao češće da dolazi na sednice Vlade bez obzira na putovanja i sve obaveze”.

Tanjug

objavljeno: 24.02.2015.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vučić:Ostavićemo sledećoj vladi manji i deficit i javni dug

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Feb.2015

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija u reformskim mjerama izabrala teži put, ali da taj put priznaju sve ozbiljne organizacije, institucije i zemlje svijeta...On je na stotoj sjednici vlade rekao i da je cilj reformskih mjera da se nekoj sledećoj vladi u nasljedstvo ostavi...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.