Izvor: B92, 01.Okt.2009, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o prenosima sednica

Beograd -- Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović kaže da će sa RTS-om narednih dana biti potpisan protokol o direktnim prenosima skupštinskih sednica.

Posle sastanka skupštinske radne grupe za razmatranje praćenja televizijskih prenosa sednica Skupštine i rukovodstva RTS-a, Đukić-Dejanovićeva je novinarima rekla da posao nije završen sve do uspostavljanja parlamentarnog kanala.

Prema njenim rečima, dobro je što na sastanku radne grupe sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rukovodstvom RTS-a nije bilo licitiranja o sumi novca koju će parlament davati za prenose.

"RTS je dobio ono što mu pripada, a Skupština Srbije je dobila ono što joj treba. Na tome vam čestitam", rekao je direktor RTS-a Aleksandar Tijanić novinarima.

Prethodno je na sastanku zaključeno da je potrebno obezbediti javnost u radu parlamenta i da su direktni prenosi skupštinskih sednica najznačajnija tekovina demokratije.

Predsednica parlamenta, koja je prisustvovala sastanku, navela je da RTS nema zakonsku obavezu da prenosi sednice Skupštine, ali da su razlozi za nastavak emitovanja prenosa običajno pravo i potreba građana da budu obavešteni o radu parlamenta, o čemu je na sastanku postignuta saglasnost.

Đukić-Dejanovićeva je navela da je nastavak saradnje sa RTS-om prelazno rešenje do uspostavljanja parlamentarnog kanala, na čemu će svoje angažovanje nastaviti radna grupa za razmatranje praćenja televizijskih prenosa sednica Skupštine.

Sekretar parlamenta Veljko Odalović rekao je da parlament nema 500.000 evra godišnje za direktne prenose, koliko je naveo u svojim zaključcima Kolegijum RTS-a.

Odalović je naveo da će se u narednih nekoliko dana definisati suma novca koju će parlament odvojiti za direktne prenose, a koji će pokrivati realne troškove angažovanja ljudstva i tehnike.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić rekao je na sastanku da je problem javnog servisa ulazak u finansijsku krizu koja će, kako je naveo, potrajati, kao i opadanje prihoda od marketinga.

Ocenio je da je diskusija na sastanku bila korektna, ali da je ostavila neraščišćene stvari i zatražio da se definiše da finansijska obaveza parlamenta prema RTS-u počne od dana potpisivanja protokola.

"Nema licitacije. RTS ima cenovnik tehničkih usluga", rekao je Tijanić i dodao da emitovanje skupštinskih prenosa smanjuje vreme za obrazovni i dečji program, čije je emitovanje zakonska obaveza RTS-a.

U diskusiji, članovi radne grupe su se saglasili da je potrebno bolje planirati skupštinske sednice i pridržavati se čvrste satnice rada kako bi i RTS mogao da planira svoj program.

Svi članovi radne grupe ocenili su da je najbolje rešenje osnivanje parlamentarnog kanala kao dugoročnog rešenja za skupštinske prenose, na čemu, kako je zaključeno, treba nastaviti intenzivan rad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.