Izvor: B92, 25.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o kosovskoj vladi

Priština -- Demokratska partija Kosova (DPK) i Demokratski savez Kosova (DSK) formiraće vladu Kosova, piše "Koha ditore".

Prema izvorima dnevnika, DPK Hašima Tačija će dobiti mesto predsednika Skupštine Kosova, premijera i sedam ministarskih mesta, dok će DSK zadržati mesto predsednika Kosova i imati pet ministara. Dogovoreno je da tri ministarska mesta budu dodeljena manjinskim zajednicama.

DPK insistira da dobije resore unutrašnjih poslova, obrazovanja, finansija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saobraćaja i telekomunikacija i energetike.

Očekuje se da će danas popodne na sednici Predsedništva DSK biti potvrdjen načelan sporazum o formiranju vlade sa DPK-om.

Za sredu je najavljeno objavljivanje koalicionog sporazuma. Skupština Kosova ima rok da se konstituise do 5. januara, a u suprotnom se mora ići na nove izbore.

Liberali još nemaju odluku

Samostalna liberalna stranka još nije donela odluku da li će ući u vladu Kosova, izjavio je danas predsednik stranke Slobodan Petrović.

On je za FoNet takođe rekao da njegova stranka još nije dobila zvaničnu ponudu za učešće u kosovskoj vladi.

"Mi smo dosad imali jedan razgovor sa mandatarom Hašimom Tačijem i tada je rečeno da bi Srbi trebalo da dobiju dva ministarstva, za povratak i ekologiju. Posle toga nismo imali nikakav razgovor", kazao je Petrović.

On je naglasio da prioritet njegove stranke nije ulazak u vladu po svaku cenu, već poboljšanje života Srba na Kosovu.

"Naši članovi, ako bi ušli u vladu, spremni su da potpišu blanko ostavke koje bi bile aktivirane trenutno u slučaju da se ne poštuje dogovor o realizaciji projekata važnih za Srbe", rekao je Petrović koji "ne veruje da bi nezavisnost Kosova mogla biti prolašena van međunarodnih institucija".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.