Dogovor o kosovskoj vladi?

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o kosovskoj vladi?

Priština -- Radio-televizija Kosova objavila da će do kraja nedelje novu vladu formirati Demokratska partija Kosova, Alijansa za novo Kosovo i većina manjinskih lista.

Pozivajući se na izvore u DPK, televizija je javila da će koalicija obezbediti 65 poslaničkih mesta od 120 koliko ima kosovski parlament.

Koaliciji bi trebalo da pristupi i najveći deo poslanika iz manjinskih zajednica.

Tako će u koaliciji biti 34 poslanika iz DPK, osam iz ANK, 22 poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz manjinskih zajednica, kao i poslanik sa Liste "Ibrahim Rugova", odnosno sin prvog kosovskog predsednika Uka Rugova. Rugova je bio u predizbornoj koaliciji sa AZBK.

Za sada nije izvesno da li će Jedinstvena srpska lista, koja je osvojila četiri mandata, ući u vladu koju bi predvodio lider DPK Hašim Tači. Rada Trajković, koja je predvodila JSL, rekla je da ona neće ući u Tačijevu vladu, ali je i dodala da je to lični stav, a ne dogovor unutar liste.

Očekuje se da nova vladajuća koalicija bude ozvaničena do petka, 11. februara.

Juče je Alijansa za budućnost Kosova zatražila da se formira široka koalicija DPK, DSK i AZBK, ali je to lider DSK Isa Mustafa odmah odbio ističući da će njegova stranka zbog mnogobrojnih nepravilnosti na izborima od 12. decembra ostati u opoziciji.

DSK je predlagala da se formira koncentraciona vlada koja bi imala zadatak da pripremi nove izbore za jesen ove godine.

Za sutra su najavljene konsultacije vršioca dužnosti predsednika Kosova Jakupa Krasnićija sa predstavnicima političkih stranaka koje su ušle u parlament i očekuje se da će mandatar biti lider DPK Hašim Tači.

On je tokom prošle nedelje najavio da će institucije Kosova biti konstituisane pre 17. februara, Dana nezavisnosti Kosova.

DPK je na izborima dobila 34 poslanička mesta, a druga je DSK sa 27 poslanika. Na trećem mestu je pokret Samoopredeljenje sa 14 poslanika.

Slede AZBK sa 12 i Alijansa novo Kosovo sa osam poslanika. Poslanici manjina su osvojili 25 mesta.

Kosovski Srbi su osvojili 13 poslaničkih mesta. Samostalna liberalna stranka je osvojila osam, Jedinstvena srpska lista četiri i SDS KiM jedno poslaničko mesto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.