Izvor: B92, 17.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o izborima blizu?

Beograd, Beč -- Potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić izjavio da su koalicioni partneri blizu dogovora o datumu održavanja izbora.

Aligrudić je u Poligrafu B92 još jednom ponovio stav te stranke da ne bi bilo pametno organizovati izbore dok ne bude rešen status Kosova. "Mi smo se tada zalagali da imamo striktnu i jasnu normu u Ustavnom zakonu, a ona je kasnije razvodnjena upravo na insistiranje Demokratske stranke, kada je Ustavni zakon pisan", kaže Aligrudić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On kaže da se tako došlo do situacije da stranke različito tumače Ustavni zakon i negira da je razlog zalaganja DSS-a za promenu Ustavnog zakona to što to odgovara toj stranci. "Pazite, zakoni se mogu promeniti. Nije kako kome odgovara, već kako situacija nalaže. Dakle, nije kako kome odgovara, nego sam maločas objasnio koji bi mogući razlozi bili", rekao je Aligrudić.

I šefica poslanickce grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija izjavila je danas da će vladajuća koalicija blagovremeno postići dogovor o izborima, ali i da se Ustavni zakon mora poštovati.

"Ustavni zakon se mora poštovati, to je prvi stav od koga DS ne odustaje", rekla je Kolundžija novinarima u Skupštini Srbije i dodala da još niko nije ni ponudio izmenu Ustavnog zakona i da ne bi "trebalo kalkulisati sa tim jer takve ponude nema".

Ustavni zakon propisuje da predsedničke, lokalne i pokrajinske izbore treba raspisati do 31. decembra, odnosno najkasnije 60 dana od stupanja na snagu zakona neophodnih za njihovo raspisivanje.

"Onaj ko bude tražio izmene moraće da ima vrlo ozbiljnu argumentaciju koju će DS vrlo ozbiljno i odgovorno razmotriti. Ukoliko je ta argumentacija zaista sa stanovišta interesa Srbije ono što se mora uvažiti, DS će to uvažiti", navela je Kolundžija.

Ona je dodala da je i Demokratska stranka Srbije ostala na stanovištu da će se Ustavni zakon poštovati na čemu, kako je navela, DS insistira od samog početka.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče u Beču da će, kada je reč o predsedničkim, lokalnim i pokrajinskim izborima u Srbiji, insistirati na poštovanju zakona. Reakcija Tadića stigla je pošto je iz stranke, čiji je on predsednik, nagoveštavano da bi izbori mogli biti održani u martu. Tadić je stav o poštovanju zakona objasnio rečima da je to preduslov da Srbija postane članica Evropske unije.

"Vidim da svi na različite načine tumače političke stavove iznete proteklih dana. Nesumnjivo je da ja o datumu predsedničkih, lokalnih i pokrajinskih izbora neću govoriti odavde, iz Beča, već u Beogradu", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao kako je siguran da neće biti kršenja zakona i poručio političkim akterima koji se nadaju da će kroz izborne procese ostvariti neku korist da za trenutak zastanu.

O ovoj temi, između ostalog, možete raspravljati na Forumu B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.